Transzneműekről szóló vita miatt rúgatnák ki egy tudományos folyóirat szerkesztőjét

2023. június 10. 14:54

Nem tetszik az aktivistáknak, hogy egy tanulmány aláásta az érveiket.

2023. június 10. 14:54
null

Nyílt levélben szólították fel az Archives of Sexual Behavior című folyóiratot, hogy távolítsa el Dr. Kenneth Zuckert a posztjáról és vonja vissza egy cikkét, amelyben arról értekezett, hogy

– írta a College Fix nevű portál.

Zucker már korábban is szembesült kritikákkal mert klinikája arra bátorította a nemükkel kapcsolatban zavarodott betegeket, hogy „tanulják meg” jól érezni magukat a biológiai nemükkel együtt,

A Zucker eltávolítását követelők szerint a cikk nem ment át az intézményi felülvizsgálati bizottságon, amely igazolta volna, hogy a vizsgálatot etikusan végezték. Ehelyett a cikkben szereplő adatokat előzetesen egy „független laikusok” gyűjtötték össze. A levélben ezután azt írták, hogy Zuckert el kell távolítani, mert már korábban is engedélyezett más olyan LMBTQ+ témájú cikkeket, amelyek az aláírók véleménye szerint nem feleltek meg „a szellemi integritás és a publikációs etika” legmagasabb szintű normáinak.

Eközben egy másik kampány is indult a szerkesztő mellett, az Intolerancia és Rasszizmus Elleni Alapítvány petícióját már közel kétezren írták alá. 

***

Gendercenzúra a pszichiáterek lapjában - lemondott a főszerkesztő

Minden egy cikkel kezdődött, mármint egy tudományos folyóiratba szánt tanulmánnyal, ami alapvetően a genderelméletet kérdőjelezte meg, s amit annak rendje és módja szerint három MTA-doktor véleményezett pozitívan. Ennek a tanulmánynak kellett volna megjelennie a Psychiatria Hungarica című tudományos, negyedévente megjelenő folyóiratban, méghozzá a tavalyi utolsó lapszámban.

 

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2023. június 11. 02:40
En egy senki vagyok, de kiralynak azonositom magam! Azaz en transz-kiraly vagyok! Kezdheti mindenki a hajbokolast, mert aki kirohog vagy nem fogadja el, hogy en vagyok a transz-kiraly, az kirekeszto, rasszista meg a kurva anyjat mindenkinek amugy is! Eljen a transz-kiraaaallllly,aaaaahhhhhhhhhh!
robag
2023. június 10. 17:48
"Eközben egy másik kampány is indult a szerkesztő mellett, az Intolerancia és Rasszizmus Elleni Alapítvány petícióját már közel kétezren írták alá. " Így kell ezt csinálni. Ki kell mondani, sőt harsogni, hogy mások véleményének, gondolkodásának ilyen szintű támadása és szinte üldözése, elfojtása INTOLERANCIA. Mert ez az igazság, ráadásul a saját fegyverükkel lehet így visszavágni nekik, hiszen elvileg ők hirdetik a toleranciát.
zakar zoltán béla
2023. június 10. 17:05
1933.---s akkor Hitler megérkezett a szétrohadt Berlinbe, s gyilkos harcba kezdett. Ez a jövő 90 év után?!
mokány
2023. június 10. 16:41
A prüdéria paródiája . Ezek nyafkábbak naz egykori grófkisasszonyoknál .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!