Szakértőt kérdeztünk, kinek kedvez inkább az ukrajnai óriásgát felrobbantása

2023. június 06. 12:00

Somkuti Bálint a Mandinernek elmondta, mivel a Krím és a zaporizzsjai atomerőmű vízellátása a jelenlegi információk szerint biztosított, ez a fejlemény az oroszoknak kedvez.

2023. június 06. 12:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

– nyilatkozta a Mandinernek Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő. Megírtuk: keddre virradóra robbanás érte a Nova Kahovka-i gátat, amely a Dnyeper folyó vizét duzzasztja fel Délkelet-Ukrajnában, s ami egyébként itt a folyóval együtt az ukránok, illetve az orosz megszállók kezén lévő ukrajnai területek határvonalát alkotja.

A felek egymásra mutogatnak, az ukránok az oroszokat, az oroszok az ukránokat vádolják szándékos robbantással. A duzzasztott víztömeg egyik legfontosabb feladata a zaporizzsjai atomerőmű vízzel és vízhűtéssel való ellátása – kellő vízellátás nélkül alapjaiban válik kétségessé a stratégiai fontosságú atomerőmű működése, ami 2022 óta az oroszok birtokában van. A másik, hasonlóan alapvető fontosságú szerepe a Krím-félsziget vízellátása: az ötvenes évektől a hetvenesekig épülő Észak-krími csatorna a most felrobbantott Nova Kahovka-i gát mellől indul el, és 402 kilométeren keresztül kanyarog a Krím keleti végéig, édesvízzel ellátva a sok helyütt szinte félsivatagos, üres pusztákkal teli félszigetet.

Somkuti szerint ugyanakkor

mind az atomerőmű, mint a Krím vízellátása a jelenlegi információk szerint biztosított a gátszakadás ellenére. Ha változik az esetleges támadás kimenetele, ez még megfordulhat!

Egyelőre azonban az ukrán csapatoknak menekülniük kell a térségből, így nem fenyegetik a Herszon orosz védelmét. „Ez még változhat, de ha így marad a helyzet, úgy az az ukrán ellentámadásra készülő orosz haderő számára jelenthet némi könnyebbséget, hiszen így jobban tud koncentrálni a többi ütközőpontra” – részletezte a szakértő.

Ez már az ukrán ellentámadás lehet?

Somkuti szerint az orosz katonai bloggerek is visszafogottabban nyilatkoznak az esemény kapcsán, ami ugyancsak árulkodó körülmény. Az orosz-ukrán határ és Bahmut lehet a másik, „maradék” két fontos ütközőpont a potenciális ukrán ellentámadás során, ezeknél már érzékelhető is némi mozgolódás. Például az oroszok által elfoglalt Bahmutnál az ukránok úgynevezett „erőszakos felderítést” végeznek. Egy kisebb falu többször is gazdát cserélt mostanában, mindez arra utal, bár még nincsenek komolyabb harcok, „valami megindult”. Azt korai lenne megmondani, hogy ez már a „mindent elsöprő ukrán ellentámadás” előszele, ám egy „átfogóbb támadás így szokott kezdődni”.

Márpedig ebben az esetben a Krímet és az atomerőmű működését nem érintő, ám

az ukrán erőket visszavető gátrobbantás inkább a megszállókat segíti – vont mérleget Somkuti.

Nyitóképünk illusztráció: Olga MALTSEVA / AFP

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. június 07. 07:00
Szakértőkém, mert egy orosz támadást azt támogat ugye? Nem lehet , azért robbantottak az ukránok, hogy leröviditsék az arcvonalat, hogy itt ne kaphassák oldalba őket ha Donyeck és Luhanszk felé indulnak a híres ellentámadásukkal?
Igazszó
2023. június 06. 18:45
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is, aljas is. Olyan, mint a zsidó, meg a hohol.
Agricola
2023. június 06. 18:05
A Nova Kahovka-i gát alapvető fontosságú szerepe a Krím-félsziget vízellátása: az ötvenes évektől a hetvenesekig épülő Észak-krími csatorna a most felrobbantott Nova Kahovka-i gát mellől indul el, és 402 kilométeren keresztül kanyarog a Krím keleti végéig, édesvízzel ellátva a sok helyütt szinte félsivatagos, üres pusztákkal teli félszigetet. 2014 tavaszán, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet, Ukrajna válaszul elzárta a több mint 400 kilométer hosszú Észak-krími-csatornát, amely A FÉLSZIGET IVÓVÍZELLÁTÁSÁNAK 90 SZÁZALÉKÁT BIZTOSÍTOTTA UKRÁN OLDALRÓL A DNYEPER FOLYÓBÓL. Miután 2022-ben Oroszország elfoglalta ezt a területet, megnyitották az Észak-krími-csatornát. „Az egyetlen valós veszély jelenleg az, hogy problémák lesznek a Krím vízellátásával" jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, a város orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Rosszija 1 tévécsatornának. ATV 2023-06-06 14:16:00
tapir32
2023. június 06. 17:35
Magyarországon az ellenzék 13 éve mást sem csinál, mint az állítólagos korrupciót vizsgálja, feltételezések, fantázia szülemények, pletykák alapján. Tény alig van vagy nincs, ahol van, azt a hivatalos szervek hivatalból vizsgálták/ják. Akik, bizonyítatlan híresztelések, feltételezések alapján pálcát törnek mások felett, lopással, csalással, korrupcióval vádolnak másokat, azok nem a jogszerű, tisztességes eljárás hívei. Mocskolódók, hangulat keltők, prejudikálók. Becstelenek! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet! Orbánt és a kormányt is! Az ellenzék korrupcióról, lopásról szóló hangzatos szólamaira a bizonyíthatatlanság a bizonyíték. Így működnek az összeesküvés elméletek! Magyarországon a korrupció elleni harc és a jogállam kiépítése azzal kezdődött, hogy a Fidesz 13 éve kormányt alakított. Kivágták a hatalomból a korrupt, aljas semmirekellőket! Egyetérteni a hatalommal nem szolgaság hiszen, azért kerültek hatalomra mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!