Rácz András: Robbanás volt és oroszok csinálták

2023. június 09. 07:26

A szakértő szerint a szeizmikus jelek egyértelműek.

2023. június 09. 07:26
null

Kijött az információ, ami jó eséllyel eldönti a vitát: norvég földrengés-kutatók adataiból látszik, hogy jelentős szeizmikus mozgás volt a víztározónál, amikor kedd hajnalban átszakadt a gát – vélte Rácz András biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán.

Rácz szerint:

A szakértő azt írta, hogy a robbanás 1 és 2 közötti erősségű földmozgásnak felelt meg. Majd hozzátette, ez egyben kizárja azt a – valójában mindig is csak elméleti – lehetőséget is, hogy ukrán tüzérség pusztította volna el a gátat. Nincs ugyanis olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami ilyen szeizmikus eltérést tudna kiváltani.

A hirtelen szeizmikus kilengés azt a teóriát is kizárja, hogy a gát fokozatosan, magától omlott volna össze. Opcióként tehát egyedül az maradt, amit eredetileg is sejtettünk és amire az indirekt jelek utaltak: a gátat uraló oroszok robbantották fel a létesítményt – írta. 

Rácz szerint „egyedül az maradt kérdés, hogy vajon eredetileg is a teljes gát elpusztítása volt-e a céljuk, vagy csak egy kisebb áradást akartak előidézni, és aztán így sikerült... de a végeredmény (és a felelősség) szempontjából ez mindegy”.

A szakértő úgy véli, hogy „további tanulság, hogy bár a háborúban álló felek kommunikációját mindig érdemes fenntartásokkal kezelni,

***
 

Nyitókép: Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik