Hodorkovszkij: Ha Putyin tudna rosszabbat lépni, akkor már megtette volna

2023. június 16. 07:39

A száműzött orosz oligarcha szerint az orosz ellenzék szempontjából az lenne a legjobb, ha a háború során Ukrajna minden területét visszaszerezné.

2023. június 16. 07:39
null

Mihail Hodorkovszkij, a 2003-ban bebörtönzött majd külföldre emigrált oligarcha is részt vett a május végén, Pozsonyban tartott biztonságpolitikai konferencián, a Globsecen.

A fórumon, ahol az Index is kérdezett, az orosz hatalomváltás lehetőségei is szóba kerültek.

Az orosz politikai rezsim csak akkor fog megváltozni, ha Putyin meghal. Amíg Putyin él, addig nem lesz Oroszországban semmiféle változás” – szögezte le az elején az oligarcha, aki faék egyszerűséggel „vezette le” a fentebb vázolt forgatókönyvet: „Putyin most 70 éves. Sztálin 72 évesen halt meg. Ha több nyomás nehezedik rá, akkor többet hibázik. Ha többet hibázik, akkor többet stresszel. Ha többet stresszel, akkor egyre rövidebb lesz az élete. Ukrajna azt mondja, hogy a titkosszolgálatai majd megölik. Így is véget érhet az élete. Segítse őket ebben az Isten”.

„A nukleáris fegyverek használatának a kérdése sok mindenben a Nyugattól függ. Ha a Nyugat kérleli Putyint, ha párbeszédbe keveredik vele, az csak rontja a helyzetet. Ha Putyin megérzi a Nyugat gyengeségét, akkor lépni fog. Nem szabad gyengeséget mutatni. Amikor például Joe Biden megmondta Moszkvának, hogy nukleáris fegyverek bevetése esetén amerikai válaszcsapás lesz, akkor Putyin azonnal leállt ezekkel a fenyegetésekkel” – mondta Hodorkovszkij.

Az oligarchától azt is megkérdezték, hogy ha az ellenzéki erők kerülnének hatalomra az országban, akkor önként visszaadnák a megszerzett területeket, például a Krím félszigetet Ukrajnának? Hodorkovszkij igenlően felelt. Szerinte az orosz ellenzék szempontjából az lenne a legjobb, ha a háború során Ukrajna minden területét visszaszerezné, mert „ezáltal Putyin bukása borítékolható lenne, és ezzel az új orosz hatalom is könnyebb helyzetbe kerül: minden felelősség Putyint terhelné, az új hatalom pedig tiszta lappal tudna indulni”.

 

Nyitókép: Patrick T. FALLON / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 16. 14:42
Istentol gyilkossaghoz segitseget kerni? pokolban fogsz megrohadni.. amugy keves volt neked az a par ev ugy tunik
ZagerEvans2525
2023. június 16. 10:02
Különösen az utolsó bekezdés Arany Fletó díjas böszmeség. Az orosz nemzeti önérzetnek évszázadok óta oszlopa a birodalom nagysága, ereje. A liberalizmusban elpuhult népek tömegei el sem tudják képzelni, hogy nem mindent a fogyasztási téboly irányít. Amikor a muszka birodalom veszít, gyengül, kisebb lesz, frusztráltan hat a társadalmára, legyen bármi a qdarc oka. De ez még csak fokozódik, ha e veszteség érdemi ellenállás nélkül, úgymond reálpolitikai belátásból következik be. Ha Hodor. elmélete igaz volna, Gorbi a legünnepeltebb nemzeti hős a szemükben. Ezzel szemben az 1. elnökválasztáson még 3%-ot sem kapott. Ha a muszka társadalmat fel lehetne váltatni nyugat-európaira, Hodornak igaza lehetne.
llnnhegyi
2023. június 16. 09:32
Azért " aranyos" ez az ember...-:)))
apro_marosan_petergabor
2023. június 16. 09:27
Hodorkovszkij sokat ártott Oroszországnak, de Putyin idejében eltávolította s ezzel egydőben Oo elindult felfelé. A börtönből talán kár volt kiengedni, most nagy a hangja, de ettől még súlytalan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!