FSZB: radioaktív bombával tervezett terrortámadást végrehajtani az ukrán hírszerzés

2023. június 06. 10:01

Az úgynevezett „piszkos bomba” bevetésével nagyobb területeket tettek volna lakhatatlanná.

2023. június 06. 10:01
null

Rerrortámadásokat tervez végrehajtani Oroszországban az ukrán katonai hírszerzés (GUR), beleértve egy „piszkos bomba” bevetését is – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden a sajtóval. Az FSZB szerint a sugárzó anyagot is tartalmazó „piszkos bombával”  végrehajtandó GUR-merénylet tervére akkor derült fény, amikor az orosz hatóságok kivizsgálták az Ivanovo megyei Szevernij repülőtéren állomásoztatott, nagy hatótávolságú repülőgépek ellen idén májusban tervezett ukrán diverzánsakciót.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségét irányító Kirilo Budanov létrehozta az úgynevezett 3. szolgálatot, amelynek része lett egy könnyűmotoros repülőgépekből álló csoport is. Ennek feladata diverzáns- és felderítőcsoportok csapásmérő eszközökkel való ellátása, valamint

bombák ledobása az orosz üzemanyag- és energetikai infrastruktúra létesítményeire.

Hadifoglyok ismerték be a terveket

Az FSZB szerint egyebek között kidolgoztak egy olyan tervet is, amelynek keretében késleltetett időzítővel ellátott „piszkos bombákat” telepítettek volna Oroszországba, és ezek egyidejű felrobbantásával

területeket tettek volna lakhatatlanná.

Az FSZB szerint 2023 eleje óta ez a GUR-egység öt harci bevetést hajtott végre orosz területen, és ezekkel üzemanyag- és energetikai létesítményeket rongáltak meg a határvidéken. „Különleges műveletek eredményeként két pilótát vettek őrizetbe, akik beismerték az GUR által elkövetett és tervezett terrorcselekményeket” – közölte az FSZB.

(MTI)

Nyitókép: Hendrik Schmidt / DPA / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2023. június 08. 12:43
Azért elgondolkodtató hogy azok az ellenzéki háborupártiak akik nem mellesleg az ukránoknak drukkolnak..mi mindent elnéznek az ukránoknak ..és milyen dolgokért.. sír itthon a szájuk..
komment2010
2023. június 06. 15:36
Az FSZB szerint. Jó lenne legalább még egy, vagy leginkább két független forrás ami megerősítené. A dezinformáció is a hadviselés egyik eszköze.
DigBick
2023. június 06. 14:50
Lassan másfél éve van háború és a ruszkik, annak ellenére hogy itt nagyon drukkolnak a sok orosz nyaló, még mindig nem nyertek. Bármilyen hírt olvasunk a neten, az oroszok egy erős második helyezést foglalnak el, soha elsőt. A sok orosz nyaló elmagyarázta, Bahmut elesik, össze dől az ukrán front, erre az oroszok vonulnak vissza. Itt se hiszem hogy az ukránok robbantották fel a gátat, ez szép orosz munka, megakadályozni(ezt csinálták volt az ukránok is Kijev mellett) az esetleges ellentámadást, hogy nehogy a tankok ezen a részen támadjanak, mert nem lenne mivel megfogni őket, mert többsége a hadseregnek a keleti részen van és most már a közös határ mentén is, akadályozni az orosz hazafiak hazatérését.
Dezsőke
2023. június 06. 14:38
az ukránok érzik, hogy már nem sokáig számíthatnak támogatásra,- addig próbálnak meg mindent, amíg tehetik,- tudják, hogy fogy az idejük, erdménytelenek a támadásaik, védekezéseik, lassan le kell tenniük a fegyvert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!