„Európa-barát” párt nyerte a választásokat Montenegróban

2023. június 12. 08:38

A szocialisták a másodikok, a konzervatívok a harmadikok lettek.

2023. június 12. 08:38
null

A Milojko Spajic vezette, tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot vasárnap a montenegrói előrehozott parlamenti választáson a CeMI ellenőrző és kutatóközpont közvéleménykutató előzetes eredményei szerint. Spajic időközben bejelentette pártja választási győzelmét. „Hatalmas győzelem ez az Európa Most! mozgalom számára. A nyomás ellenére parlamenten kívüli pártból

– hangoztatta a volt pénzügyminiszter.    

„Nyilvánvaló, hogy mi fogjuk megalakítani az új Európa-barát kormányt”, tette hozzá podgoricai sajtótájékoztatóján. A CeMI országosan 400 szavazóhelyiségből gyűjtött reprezentatív mintájának 90,5 százalékos feldolgozottsága mellett az Európa Most! a voksok 25,5 százalékát szerezte meg. A mozgalom bár a legtöbb voksot szerezte,

koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz.    

Második helyen az előrejelzések szerint a 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) végzett a voksok 23,8 százalékával. A Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség pedig harmadik helyen végzett az előrejelzés szerint a szavazatok 14,7 százalékával. A Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom választási szövetsége a voksok 12,3 százalékával negyedik helyen áll.

A CeMI szerint

a választói részvétel mintegy 56 százalékos volt,

ami lényegesen alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2020-as parlamenti választás alkalmával. Az országos választási bizottság a végleges eredményeket várhatóan a napokban fogja közzétenni, tájékoztatásik szerint 15 párt és pártszövetség versengett a 81 parlamenti helyért.

(MTI)

Nyitókép: Leadni készül szavazatát egy asszony az előrehozott montenegrói parlamenti választásokon Podgoricában 2023. június 11-én. MTI/EPA/Boris Pejovic

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. június 12. 12:53
Alex. Elintézték a moslekkoaliciot mint Albániában,Macedoniában,a Jansa országában,Bulgáriában,Szlovakiaban,Csehországban. Lengyel o.-ban is tolják 1000el.
nempolitizálok
2023. június 12. 10:43
Lesz majd némi kiábrándulás, amikor a lakosság valójában is megsimerkedik az eurobarátokkal.
csakirok
2023. június 12. 10:26
Majd az unió átnevezteti : ,,Negró" helyett ,,Rainbow'' használtassék! Mert ez előbbi sérti a feketék jogait.
kizökkentidő
2023. június 12. 10:10
Európa barát vagy unió barát? Nem ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!