Több százezren tüntettek a lengyel kormány ellen Varsóban

2023. június 05. 07:09

A rendszerváltás óta ez volt az egyik legkomolyabb országos szintű megmozdulás.

2023. június 05. 07:09
null

Több százezer tüntető gyűlt össze Varsóban az ország egyik legnagyobb tüntetésén a kommunizmus bukása óta – számol be a BBC.

A legtöbb ellenzéki párt felszólította támogatóit, hogy csatlakozzanak a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt (PiS) elleni felvonuláshoz. A résztvevők között volt többek között Donald Tusk volt miniszterelnök és Lech Walesa volt elnök is.

A kormánypárt  „gyűlöletfelvonulásnak” minősítette a tüntetést.

A varsói polgármesteri hivatal becslése szerint félmillió ember vett részt a rendezvényen, amely Lengyelország első, részben szabad választásának 34. évfordulójára esett.

Ezzel egyidőben több Lengyel városban, többek között Krakkóban is tartottak tüntetéseket. A résztvevők több dolog miatt tüntettek.

A legfőbb témák az infláció, a megélhetési költségek, valamint az LMBTQ személyek jogainak kérdése voltak. 

Valamint kritizálták az új törvényt is, amelyet a lengyel demokrácia aláásásának tekintenek. A törvény értelmében egy bizottságot hoznak létre a lengyel politikában megnyilvánuló indokolatlan orosz befolyás kivizsgálására, és 10 évre eltiltanák a közhivatalok betöltésétől az érintetteket.

A kormány tagadja a törvényt érintő vádakat, és Andrzej Duda elnök azóta módosításokat is javasolt. Az ellenzék szerint azonban ez még mindig felhasználható az emberek ellen, beleértve Donald Tuskot, Lengyelország legfőbb ellenzéki vezetőjét és a centrista Polgári Platform (PO) párt vezetőjét.

Nyitókép: Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik