Több százezren tüntettek a lengyel kormány ellen Varsóban

2023. június 05. 07:09

A rendszerváltás óta ez volt az egyik legkomolyabb országos szintű megmozdulás.

2023. június 05. 07:09
null

Több százezer tüntető gyűlt össze Varsóban az ország egyik legnagyobb tüntetésén a kommunizmus bukása óta – számol be a BBC.

A legtöbb ellenzéki párt felszólította támogatóit, hogy csatlakozzanak a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt (PiS) elleni felvonuláshoz. A résztvevők között volt többek között Donald Tusk volt miniszterelnök és Lech Walesa volt elnök is.

A kormánypárt  „gyűlöletfelvonulásnak” minősítette a tüntetést.

A varsói polgármesteri hivatal becslése szerint félmillió ember vett részt a rendezvényen, amely Lengyelország első, részben szabad választásának 34. évfordulójára esett.

Ezzel egyidőben több Lengyel városban, többek között Krakkóban is tartottak tüntetéseket. A résztvevők több dolog miatt tüntettek.

A legfőbb témák az infláció, a megélhetési költségek, valamint az LMBTQ személyek jogainak kérdése voltak. 

Valamint kritizálták az új törvényt is, amelyet a lengyel demokrácia aláásásának tekintenek. A törvény értelmében egy bizottságot hoznak létre a lengyel politikában megnyilvánuló indokolatlan orosz befolyás kivizsgálására, és 10 évre eltiltanák a közhivatalok betöltésétől az érintetteket.

A kormány tagadja a törvényt érintő vádakat, és Andrzej Duda elnök azóta módosításokat is javasolt. Az ellenzék szerint azonban ez még mindig felhasználható az emberek ellen, beleértve Donald Tuskot, Lengyelország legfőbb ellenzéki vezetőjét és a centrista Polgári Platform (PO) párt vezetőjét.

Nyitókép: Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. június 05. 11:12
Az idén, 2O23-ban négy fontos választás volt ill. lesz. . Törökországban már megtörtént Erdo győzelmével, Spanyolországban is és a baloldal Sanchez veszitett, Finnországban Sanna M. veszített a konzervativ párttal szemben. Lengyelország következik. Ezért megy most a tűntetés. A gazdasági pangás, a helyreállítási pénzek megvonása, a rengeteg ukrán menekült befogadása, az ukrán gabona kötelező megvétele meggyengítette a lengyel jólétet. Könnyű most az elégedetlenséget szítani saját előnyre, ott is és Mo-n is . Nagyon félnek a brüsszeli tecnocraták, hogy a középjobb összezár a szélsőjobbal (AfD, VOX, Marine LePen, PIS, Meloniék, Forza Italia, Lega és a Fidesz a többi kisebb jobbos európai pártokkal) , mert akkor többségben lennének az EU-P-ben a globalistákkal szemben. Ez most a tét. Ezért politikai céllal sztrájkoltatják az elégedetleneket és a kiskorú diákokat.
18.0 fok
2023. június 05. 10:42
na, de hányan voltak deák dániel szerint?
Imprator
2023. június 05. 10:36
Esküszöm ha egy tüncin meglátok egy EU-s zászlót, már rosszul vagyok. Nekem az EU-s zászló csak annyit jelent, hogy idegen érdekek kiszolgálása.
nempolitizálok
2023. június 05. 09:49
Feltehetően orosz, de mégis kormánybarát orvlövészek még a választások előtt ott is a tüntetőkbe lőnek. Ez mindig bejön a cia-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!