Le Monde: Magyarország nem lehet az Európai Unió elnöke! Meg amúgyis, a soros elnökség már csak a múlt öröksége!

2023. június 15. 17:04

Szenvedélyes cikkben érvelte meg a francia lap, hogy miért és hogyan kell megakadályozni hazánk soros elnökségét.

2023. június 15. 17:04
null

Alberto Alemano a párizsi HEC üzleti iskola európai uniós jogászprofesszora és a The Good Lobby ngo alapítója úgy látszik, hogy úgy döntött, végigturnézza a nagyobb lapokat, mindenhol arról írva, hogy miért kell és hogyan lehet Magyarországtól elvenni az uniós soros elnökséget.

Most a Le Monde print/online verziójába írt egy cikket, amiben szenvedélyesen lázít hazánk ellen.

Hasonlóképpen, mint a Politicon publikált írásában, itt is kifejti, hogy három módszer is van hazánk soros elnökségének megakadályozására. Mint írta, régen sci-finek számított az, hogy egyáltalán fel akarnak függeszteni egy tagállamot az EU Tanácsának soros elnökségének betöltésében, viszont az EP június elsejei állásfoglalása után már valós és jogos a kérdés.

„Bár a Szerződések nem rendelkeznek erről a lehetőségről, a lázadó tagállam elnökségének megakadályozásával való fenyegetés Brüsszel egyik leghatékonyabb eszközének bizonyulhat, amellyel nemcsak Magyarországot, hanem Lengyelországot is, amelynek elnöksége Budapestet követi, a jogállamisággal kapcsolatos kötelezettségvállalások betartására kényszerítheti” – tette hozzá Alemano. 

Nyilván pont akkor lett a múlt öröksége, amikor Magyarország lenne a soros

Igazán vérforraló Alemano cikkének a szövege, szerinte ugyanis

az EU Tanácsának a soros elnökségének már csak a koncepciója is a múlt öröksége.

De pont akkor, amikor az nem tetszik az európai fősodornak. „Az EU Tanácsának soros elnöksége a múlt öröksége, amikor a különböző európai kormányokat képviselő intézménynek még nem volt állandó elnöke. A soros elnökség fokozatosan veszített a befolyását egy másik intézmény, az Európai Tanács állandó elnökének új figurája javára, amelyet most Charles Michel testesít meg. A soros elnökség azonban, amely nem tekintély nélküli, továbbra is létezik, és továbbra is az európai intézményi gépezet egyik jellegzetes eleme marad” – fejtette ki.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik