Putyin: Oroszország nyitott a párbeszédre

2023. június 17. 22:17

Az orosz elnök hangsúlyozta, „országa soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta”.

2023. június 17. 22:17
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szentpéterváron közölte az orosz-ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel, hogy Oroszország üdvözli az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos kiegyensúlyozott álláspontjukat, és nyitott a párbeszédre.

„Készek vagyunk az építő jellegű párbeszédre mindenkivel, aki az igazság elvein és a felek legitim érdekeinek figyelembe vételén alapuló békét akar” – fogalmazott az orosz elnök.

Az afrikai küldöttségnek, amelyet Putyin a Szentpétervár melletti elnöki rezidencián, a Konsztantyin-palotában fogadott négy államfő – Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság), Macky Sally (Szenegál), Hakainde Hichilema (Zambia), valamint Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke – a tagja, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői is helyet kaptak a delegációban. Előző nap a küldöttség Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki leszögezte, hogy Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről.

Vlagyimir Putyin üdvözölte a küldöttség tagjait, akik közül Cyrill Ramaphosa a háború befejezését sürgette, majd a comorei, a szenegáli és dél-afrikai elnök álláspontjának kifejtése után átvette a szót.

Az orosz elnök megismételte azt az álláspontját, hogy Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait.

Hangsúlyozta, hogy a Nyugat – nem pedig Oroszország – a felelős az élelmiszeráraknak a világpiacon a múlt év elején történt meredek emelkedéséért.

Közölte a küldöttséggel, hogy az Oroszország által lehetővé tett fekete-tengeri ukrán gabonaexport egyáltalán nem könnyített Afrikának a magas élelmiszerpiaci árakkal kapcsolatos problémáin, mert a gabona többségében a gazdag országokba került.

Kijelentette, hogy Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta.

Oroszország nem akadályozza meg az ukrán gyermekeket a hazatérésben

Az afrikai béketerv egyebek mellett felszólítja a feleket, hogy

a konfliktusban elfogott valamennyi gyermeket vissza kell szállítani a származási helyére.

Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország nem akadályozza meg az ukrán gyermekeket a hazatérésben. „Konfliktusövezetből vittük ki őket, megmentve az életüket” – tette hozzá.

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák. „Azért vállalkoztunk erre a küldetésre, mert nekünk afrikaiaknak, sajnos, számos konfliktust kell kezelnünk, és a párbeszéd és a tárgyalás útján sikerül megoldanunk őket” – mondta.

 ***

Nyitókép: PAVEL BEDNYAKOV / RIA NOVOSTI / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. június 18. 09:37
Amíg USA fegyvert ad, amit az EU fizet "kézfizető kezességes kölcsön" biztosításával Ukrajnának"... addig semmi okuk nincs, és nem is lesz a háború befejezéséhez!... mert a lehető legjobb üzlet ez az USA-nak! /mások pénzével, meg mások életével gyengíthetik az ellenfeleket... az EU-t meg Oroszországot!!!.../
kékFogúHarald
2023. június 18. 09:24
Putyin: Oroszország nyitott a párbeszédre De kivel???
nickrivers
2023. június 18. 08:51
A tetves gyökér amerikaiak megint szetkúrják a tárgyalásokat szinte biztos vagyok benne. Végre valami elindult, végre valami lehet belőle... talán.
szintetikus
2023. június 18. 08:28
Hagy fogyjanak az oroszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!