Katasztrófa: felrobbantották a Dnyeper gátját Noha Kahovkánál – több tucat ukrán város kerülhet víz alá (VIDEÓ)

2023. június 06. 06:45

Elkezdődött az evakuáció.

2023. június 06. 06:45
null

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mindkét fél tagad. Az orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról először az orosz médiában jelentek meg a hírek. 

Nova Kakhovka polgármestere: A gát felső részét lövedékek pusztították el

A Guardian a TASZSZ hírügynökséget idézve arról írt, hogy a robbantás után a területet elárasztja a víz. Egy másik állami hírügynökség, a RIA idézte Nova Kakhovka Moszkva által beiktatott polgármesterét, aki azt mondta, hogy a gát felső részét lövedékek pusztították el.

A RIA megjegyezte, a polgármester korábban tagadta, hogy a gátat felrobbantották volna. A TASZSZ akkor úgy idézte őt, hogy a gát lerombolása „súlyos terrorcselekmény” volt. Ugyanakkor sem a Reuters, sem a Guardian nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentéseket.

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze

A BBC szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülésre hívta össze az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsát.

A tanács titkára, Olekszij Danilov a Twitteren közölte, hogy az ülést a gát felrobbantásával összefüggésben tartják.

Már Herszont is elérte az árvíz

A város katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy a Korabel városnegyedben le kellett kapcsolni az elektromos ellátást, és néhány óra múlva a gázellátással is ugyanígy tesznek, biztonsági okokból kifolyólag. Az Ukrajinszka Pravda videója a herszoni állapotokról:

Ukrajna szerint a zaporizzsjai atomerőmű veszélyben van

A BBC arról is ír, hogy Ukrajna Oroszországot vádolja a gát felrobbantásával. Ez tűnik a leglogikusabb magyarázatnak, mivel Oroszország valószínűleg attól tartott, hogy Ukrajna a gátat arra fogja használni, hogy csapatokat vezessen át a folyón a legutóbbi ellentámadása során.

A gát elpusztításának más következményei is lehetnek – hívja fel a figyelmet a lap.

A Dnyiproból az oroszok által megszállt Krímbe vizet szállító, Nova Hakovkánál kezdődő létfontosságú csatorna, valamint

a Zaporizzsjai atomerőmű, amely a Dnyipro partján, mintegy 160 kilométerrel feljebb található, valószínűleg érintett lesz.

A BBC idézi Andrij Jermakot, Zelenszkij elnök hivatalának vezetőjét, aki kedd reggeli nyilatkozatában kijelentette, hogy Oroszország lesz a felelős azért, hogy a krími lakosságot megfosztották az ivóvíztől, és azt mondta, hogy Oroszország cselekedetei „veszélyt jelentenek az atomerőműre”.

Herszon városa is veszélyben lehet

A Guardian arról is ír, hogy a felrobbantott gát „hatalmas víztározót” tart vissza. Maga a gát 30 méter magas és több száz méter széles. 1956-ban épült a Kakhovka vízerőmű részeként.

A víztározó megközelítőleg akkora térfogatú, mint a Utah állambeli Nagy Sós-tó. A gát átszakadásával a vízfal eláraszthatná az alatta fekvő településeket, köztük Herszon városát, amelyet az ukrán erők 2022 végén foglaltak vissza.

Nyitókép: ZELENSKYY SOCIAL MEDIA ACCOUNT / / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvmny
2023. június 06. 10:28
Látom ismét jól működik a Twitter közösségi tényellenőrzője, le is buktatta a hazug ukrán propagandistát. "Az olvasók olyan tartalmakat adtak hozzá, amelyekről úgy gondolták, érdekli az embereket The video shown is not from June 2023. The video shown was first shared online in November of 2022"
Obsitos Technikus
2023. június 06. 09:48
Mutassátok már azt a "több tucat ukrán várost" https://www.openstreetmap.org/#map=12/46.6775/32.9854
cutcopy
2023. június 06. 09:41
Aki felrobbantotta az lemondott arról a területről, és azok nem az oroszok..
pipa89
2023. június 06. 09:36
Egyetlen kérdés és megállapítás: Ki felügyeli az atomerőművet Zaporozsijjában? Oroszok. Akkor most tessék elmagyarázni, hogy miért robbantotta magára a Dnyeper folyót az orosz? Az orosz megszállt területre? Ha lengyelek és jenkik vannak a képben, nem kellett az ukiknak tudni róla. ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!