Babis nekiment a migrációs kvótának

2023. június 12. 15:32

A volt cseh miniszterelnök hangsúlyozta, „Lengyelország és Magyarország ellene volt, de a mi kormányunk megint lehajtotta a fejét”.

2023. június 12. 15:32
null

A ParlamentníListy.cz arról ír, hogy Andrej Babiš „botrányosnak” minősítette az új migrációs megállapodást, amelyről az uniós államok megállapodtak, és amelyet Csehország is támogatott:

Az osztrák miniszter és az egész kormány elárulta az egész Cseh Köztársaságot és minden állampolgárt. Hogyan egyezhettek bele ilyesmibe anélkül, hogy ezt a nyilvánossággal megvitatták volna?” – tette fel a kérdést Babiš. Majd leszögezte, hogy a szolidaritás nem kötelező.

Az egykori miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy „Lengyelország és Magyarország ellene volt,

Ráadásul olyan gyávák voltak, hogy senkinek sem szóltak róla. Ezért azonnal aláírásokat gyűjtöttünk a képviselőházban, és ezért rendkívüli ülést hívtunk össze” – tette hozzá az ANO mozgalom elnöke.

Babiš szerint Lengyelország és Magyarország nagyon jól tudja, hogy ez a csempészcsoportok szervezett bűnözése, amelyet különböző nonprofit szervezetek nagymértékben támogatnak. „Az EU így csak támogatja az embercsempészeket, akik visszaélnek a migránsokkal, és súlyosbítják az egész problémát” – mutatott rá Babiš, aki szerint az új migrációs megállapodás „őrültség”.

Jana Mračková Vildumetzová, az ANO parlamenti képviselője is bírálta a belügyminisztert, aki szerinte

„A kormány elárulta a cseh állampolgárokat”

Az SPD mozgalom elnöke, Tomio Okamura szerint „a kormány elárulta a cseh állampolgárokat”, és támogatta a kötelező szolidaritást és a bevándorlók újraelosztását az EU-ban.

A miniszterelnöknek és Vít Rakušan belügyminiszternek a legcsekélyebb mandátuma sem volt, hogy titokban jóváhagyja ezt az alapvető és hosszú távú kötelezettségvállalást Csehország számára, ezt az ügyet előzetesen nem tárgyalták meg sem a Képviselőházban sem az ellenzékkel” – nyilatkozta az SPD politikusa. Az ANO mozgalom a Képviselőház rendkívüli ülését hívta össze 2023. június 14-ére.

***

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 13. 16:34
Már régen meg lett volna oldva a migráns probléma, ha Orbán nem vétóz! + szabadon engedett több száz embercsempészt. Nagy felháborodást okoztak Orbánék, mert megvétózták az EU–Afrika-megállapodást "A magyar kormánynak az volt a baja a szövegben, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt,A magyar követ csak azt tudta ismételgetni, hogy kormánya álláspontja szerint túl puha a szöveg. " xDDDDDD Az együttműködés fő célja, HOGY AZ EU PÉNZT AD AZ AFRIKAIAKNAK, ÉS ŐK CSERÉBE IGYEKEZNEK GÁTOLNI A MIGRÁCIÓT. EZT AZ ALKUT SEGÉLYPROGRAMOK, VAGY ÉPPEN AZ EMBERCSEMPÉSZEK ELLENI RENDŐRI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK SZEGÉLYEZIK. BENNE VAN AZ A PROGRAM IS, AMIN KERESZTÜL PÉNZT KAPNAK A HAZATÉRÉSRE AZOK A LÍBIÁBAN VÁRAKOZÓ EMBEREK, AKIK HAJLANDÓAK LEMONDANI ARRÓL, HOGY ILLEGÁLISAN EURÓPÁBA HAJÓZZANAK. Az együttműködések folytatásáról egy közös nyilatkozatot fogadtak volna el az EU és az afrikai országok kormányai, az egész csúcs előkészítése már egy éve tartott. Ebben a helyzetben közölte a magyar kormány, hogy megvétózza, hogy az EU nevében alá lehessen írni a dokumentumot. (Külügyi kérdésekben minden tagállamnak vétójoga van az EU-ban, itt nincs mód minősített többséggel dönteni.)  A nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az "EU" ezt vagy azt vállal, akar. Ez lényegesen gyengíti a megállapodások súlyát. Az EU helyett az EU külügyi főbiztosa és a migrációért felelős biztos, mint személyek kerülnek a szövegbe az afrikai kormányok partnereiként. A magyar kormánynak az volt a baja a megállapodással, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna. Még korábban szintén a magyarok akadályozták meg, hogy az EU közös álláspontot vezethessen fel az ENSZ migrációról tartott közgyűlésén. Az olasz, a holland és a finn nagykövet erre azt mondta, hogy Magyarország viselkedése kárt okozhat az EU nemzetközi tekintélyének, majd ezzel egyetértett a német és a ciprusi nagykövet is. Utóbbi egyenesen az EU döntésképességének tudatos rombolásával vádolta meg a magyar kormányt. A portugál követ emlékeztetett, hogy a megállapodás éppen a migrációs nyomás csökkentését okozhatta volna, ezért különösen érthetetlen a magyar viselkedés. Ezt a belga diplomata is megerősítette. Volt, akik azzal vágtak vissza, hogy a magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti. https://444.hu/2018/04/26/magyarorszag-megvetozta-az-eu-afrika-csucs-megallapodasat-oriasi-a-felhaborodas
Lajoss
2023. június 13. 16:05
Passz..a Babis már múlt idő..
Aerion
2023. június 12. 18:48
A gond az, hogy Andrej Babis nem tehet semmit. Veszített fél százalékkal a választáson a pártjával a moslékkoalícióval szemben, erre a moslék feje tetejére állította Csehországot, amit a csehek azzal tetéztek, hogy a lehető legalkalmatlanabb élőlényt választották elnöknek öt évre, akit a jelen felhozatalból lehetséges volt. Ez elég nagy szívás a cseheknek, de lényegesebb, hogy az ép értelemnek és a normalitásnak még nagyobb szívás.
Szerintem
2023. június 12. 18:36
"Hogyan egyezhettek bele ilyesmibe anélkül, hogy ezt a nyilvánossággal megvitatták volna?" Na igen. Bennünket felszólítottak, hogy minden fontos döntés, törvénykezés előtt legalább 90 napos társadalmi egyeztetés kell, a jpgállamiság nevében. Erre fel ők meg odadobják a tervezetet és fél óra múlva már szavazás, a jogállamiság nevében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!