A világ kémfőnökei titkos találkozón gyűltek össze Szingapúrban

2023. június 04. 15:40

A napirenden olyan témák szerepeltek, mint az ukrajnai konfliktus és a nemzetközi bűnözés.

2023. június 04. 15:40
null

Több tucat ország magas rangú hírszerzési tisztviselői tartottak titkos találkozót Szingapúrban, hogy informális keretek között megvitassák többek között az ukrajnai konfliktust – írta a Reuters titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A hírügynökség szerint a tárgyalásokra a Shangri-La párbeszéd biztonsági fórumának keretein belül került sor, és a szingapúri kormány közvetítésével zajlottak.

Bár a jelenlévő országok pontos listája nem világos, a jelentések szerint a találkozó résztvevői között volt Avril Haines, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének elnöke, valamint indiai és kínai tisztviselők is.

A Reuters egyik forrása megjegyezte, hogy

egyetlen orosz képviselő sem volt jelen,

míg Vlagyimir Gavrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy ott volt a Shangri-La párbeszéd csúcstalálkozón, de nem vett részt a titkos találkozón.

Bár a napirend részletei pontosan nem ismertek, a hírszerző szolgálatok vezetői állítólag a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemről is tárgyaltak.

– nyilatkozta  a Reuters egyik forrása, aki szerint a találkozó célja „a szándékok és az alapvonalak mélyebb megértésének elősegítése”. A forrás hozzátette, hogy „van egy ki nem mondott elv a hírszerző szolgálatok között, hogy akkor is beszélhetnek, amikor a hivatalos és nyílt diplomácia nehéz”.  Egy másik forrás a találkozó hangnemét „együttműködőnek és nem konfrontatívnak” írta le.

A Shangri-La Dialogue biztonsági csúcstalálkozót a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete, egy brit székhelyű agytröszt szervezi rendszeresen 2002 óta. A konferencia az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseinek megvitatására és a párbeszéd előmozdítására szolgál.

Nyitókép: Handout / Singapore Ministry of Defence / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik