Nincs megállás: újabb szintet lépett Ukrajna támogatása

2023. június 26. 13:57

Az EU megállapodott az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós kiegészítéséről.

2023. június 26. 13:57
null

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy 3,5 milliárd euróval megemeli az Európai Békekeret (EPF) teljes pénzügyi keretének felső határát – közölte az uniós tanács hétfőn.

A közlemény szerint a döntés célja, hogy hosszú távon biztosítsa az Európai Békekeret pénzügyi fenntarthatóságát és kiszámíthatóságát, valamint az Európai Unió képességét arra, hogy gyorsan tudjon reagálni a válságok és konfliktusok megelőzésére.

A kiegészítéssel az Európai Békekeret teljes pénzügyi kerete meghaladja a 12 milliárd eurót

– írták. Közleményükben az uniós tagországok külügyminiszterei aláhúzták: a határozat biztosítja, hogy meglegyen az unió finanszírozási kerete ahhoz, hogy továbbra is konkrét katonai támogatást nyújthasson partnerei fegyveres erőinek.

Közölték, az Európai Békekeret 2021-es létrehozása óta ez már a második alkalom, hogy az EU növelte a keret finanszírozását, amely folyamatosan biztosítja, hogy az unió támogatni tudja partnereit. A határozat továbbá egyértelmű politikai jelzést küld arról, hogy

az EU tartósan elkötelezett Ukrajna és más partnerek katonai támogatása mellett

– írták.

Az Európai Békekeretet 2021 márciusában hozták létre a közös kül- és biztonságpolitika katonai és védelmi ügyekkel kapcsolatos valamennyi fellépésének finanszírozására a konfliktusok megelőzése, a béke megőrzése, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás megerősítése céljából.

Az Európai Békekeret lehetővé teszi az EU számára, hogy olyan intézkedéseket finanszírozzon, amelyek célja a nem uniós országok, valamint a regionális és nemzetközi szervezetek katonai és védelmi kérdésekkel kapcsolatos kapacitásainak megerősítése.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Daniel LEAL / AFP

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2023. június 26. 16:59
megszavaztuk? Nincs több kérdésem.
KBA98
2023. június 26. 16:56
Az EU lehet elkötelezett, mert hazaárulók tartják fenn! Én nem vagyok az, ergo én sem az EU-t, sem az EP-t, se Ukrajnát nem támogatom! Erre ott van a Soros és a Biden gyerek!
budihazi gabriellák
2023. június 26. 16:51
Juj ettől most biztos behisztiznek a cigany ávós nyuggerei:DDD
dezodor
2023. június 26. 16:17
Békekeret. Meg azanyátokpicsáját, hazudós tolvajbrüsszeli banda. Egyre többeknek lesz világos, hogy mi felvett hitelkerünket IS a ganédombi ukránmaffia számlájára utalták. Nem is fogják ideadni, mert nincs mit. A választáson reméljük takarítás lesz, görények- Freund és tsai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!