Így tette helyre Szijjártó Péter az '56-tal provokáló ukrán politikust (Videó)

2023. június 20. 06:29

„A Szabad Európa Rádió a médiatörténelmünk eddigi legnagyobb álhírét terjesztette, hogy az amerikaiak a sarkon vannak, hogy segítsenek nekünk” – fogalmazott a külügyminiszter,

2023. június 20. 06:29
null

A Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének vitáján Jurij Kamelcsuk ukrán képviselő 1956-hoz hasonlította az ukrán háború kitörését. Erre hivatkozva számon kérte a magyar külügyminisztert, hogy Magyarország miért nem támogatja a fegyverek szállítását Ukrajnába, és miért vétózza meg az Oroszország elleni szankciókat.

Szijjártó Péter válaszában helyretette az ukrán képviselőt.

„1956-ban hazámat a szovjet Vörös Hadsereg lerohanta. Akkoriban az egész nyugati világ azt nézte, hogy mi történik Budapesten és Magyarországon. Mindenféle támogatást ígértek,

Senki nem jött segíteni, így akkor az én hazám 1990-ig kommunista megszállás alatt maradt” – kezdte válaszát Szijjártó, majd hozzátette, a mostani helyzetben Magyarország azért nem járul hozzá Ukrajna katonai támogatásához, mert a háborúban álló ország felvette az OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájára. Hozzátette, Magyarország egyetlen feltétele az volt Ukrajna felé, hogy vegyék le ezt a bankot a listáról, de ez azóta sem történt meg.

A szankciókkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, Magyarország eddig egy szankciós csomagot sem vétózott meg, ugyanakkor nem fogja hagyni, hogy saját állampolgárai fizessék meg a háború árát.

Hadifoglyok

Az Oroszországból Magyarországra szállított hadifoglyokkal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott:

„Szerintem jó hír, hogy szabadok és voltak egyezetetések egyházi és vallási szervezetek között, ahol a magyar állam abszolút nem volt érintett. Ezen megállapodás alapján engedték szabadon ezeket az embereket, és ők szabad emberek,

szabadon mozoghatnak Magyarországon, azt csinálnak, amit akarnak, ha kapcsolatba szeretnének lépni az ukrán hatóságokkal, akkor szabadon megtehetik, ezt garantálni tudom Önnek.”

 

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 408 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. június 21. 00:12
Sziauram! Egy kis adriai családi luxusjachtozás? Persze nem kell fizetni érte.
Kivűlálló
2023. június 20. 20:27
Miért kell magyarázkodni Szijjártó részéről egy ukrán senkinek? Azt elfelejtette a drága külügyminiszterünk megjegyezni, hogy 1956-ban a Magyarországot lerohanó szovjet tankokban 90%-ban ukránok ültek (nem mellesleg és ezt csak én jegyzem meg.., Ukrajnai magyarok is voltak szép számmal köztük...)! Szóval... nincs miről az ukránokkal beszélni!
Béna Géza
2023. június 20. 14:40
Péter!!! tartson meg a magyarok istene erőben egészségben ,hozzá szeretném tenni hogy Magyarország fogadjon be minden olyan ukrán katonát akik megadják magukat az oroszoknak és nem kívánnak vágóhídra menni!!
cinkegolyó
2023. június 20. 14:29
Szijjártó hozzátette, a mostani helyzetben Magyarország azért nem járul hozzá Ukrajna katonai támogatásához, mert a háborúban álló ország felvette az OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájára. Hozzátette, Magyarország egyetlen feltétele az volt Ukrajna felé, hogy vegyék le ezt a bankot a listáról, de ez azóta sem történt meg. Ezek szerint csak az OTP miatt nem támogatjuk Ukrajna háborúját? Én eddig úgy tudtam, hogy ki akarunk maradni a háborúból, a békét szorgalmazzuk. Jó lenne már tisztán látni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!