Legalizálná a kokaint Bern

2023. június 05. 07:15

A kannabisz ellenőrzött árusításának kipróbálása után a svájci főváros most a keményebb drogokhoz is hozzáférést akar biztosítani a lakosoknak.

2023. június 05. 07:15
null

Bernben a városi parlament 43 szavazattal – 18 ellenében – jóváhagyta az Alternatív Baloldal indítványát, amely a kannabisszal folytatott kísérleteket a kokain jövőbeni legális árusítására is kiterjesztené.

Annak ellenére, hogy a berni politikusok elismerik, hogy a kokain káros kábítószer, úgy vélik, hogy

a felügyelt értékesítés a kábítószer jobb ellenőrzéséhez vezethet

– számolt be az SRF svájci hírügynökség. A baloldali indítványt főként a jobboldali és a centrumpártok ellenezték. Azzal érveltek, hogy egy ilyen döntést a szövetségi kormányra kellene bízni.

Bern tavaly megszavazta a kannabisz ellenőrzött árusításának kipróbálását, és a szövetségi kormány a múlt hónapban meg is adta rá az engedélyt. Bernben várhatóan idén ősszel kezdődik meg a kannabisz értékesítése, és már korábban megkezdődött Bázelben, Zürichben és Lausanne-ban.

A szövetségi kormány csak több város jelentős nyomására egyezett bele a kannabisz árusításának engedélyezésébe, Franziska Teuscher, Bern szociális igazgatója elmondta, hogy város nem akarja a kormányt a kokainra legalizálására kényszeríteni, hozzátette, a csütörtöki

szavazás csak azt jelzi, hogy a város a jövőben „nyitott lenne az ötletre”.

Egy hasonló indítványt a tanács 2019-ben már elutasított, a szociáldemokrata többség akkor azzal érvelt, hogy tapasztalatokat akarnak szerezni a legális kannabisz-értékesítéssel, mielőtt áttérnének a keményebb drogokra.

Svájc a kokain kereskedelem egyik melegágya, az Addiction Suisse nevű szervezet becslése szerint évente öt tonna kokainpor kerül az országba. Az uniós adatok szerint négy svájci város – Zürich, Bázel, Genf – az első tízben van Európában a kokainfogyasztás tekintetében.

Nyitókép: Getty Images / Jeffrey Coolidge

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balatonakarattya
2023. június 05. 17:06
Ezt a sok erénycsősz alkoholistát, aki itt kommentel! Nem lehet, hogy Svájc egyszerűen csak felnőttként kezeli a polgárait? (De.) Mondjuk ehhez tényleg kell némi érettség, szóval igazatok van: maradjon csak a kisüsti; a szabadság túl nehéz teher egy bizonyos szint alatt.
csjanos
2023. június 05. 12:21
....huuuuuu...mi vár az unokáimra???....ez nem lehet igaz...az viszont igaz hogy vakok között félszemű a kirány....ez nem jó irány...pfuj
2xli
2023. június 05. 11:34
Nem sokára kötelezővé teszik Európában a teljes körű drogliberalizálást!
patópál
2023. június 05. 11:26
Érdekes, nekem azt mondták, hogy a kapudrog-elmélet csak egy jobbos kitaláció, és a dolog megáll a fűnél. (Mintha megint csúszna a libsik lejtője.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!