Szexuális zaklatás, kiskirálykodás, bullying – ilyen az élet az Európai Parlament színfalai mögött a Politico szerint

2023. június 02. 13:16

Számos EP-képviselő visszaél a hatalmával a brüsszeli lap szerint, a hatóságok pedig nem tesznek semmit.

2023. június 02. 13:16
null

Erős állításokat tartalmazó anyagot közölt pénteken a Politico, amelyben az Európai Parlamentet teljesen átszövő toxikus légkörről számolnak be – a helyzet olyannyira súlyos, hogy egyes – névtelenül nyilatkozó – dolgozók nem csak, hogy teljesen kiégtek mentálisan és fizikailag, de még az öngyilkosságon is gondolkodnak. 

A névtelen megszólalók a lapnak úgy fogalmaztak: az EP-képviselők gyakorlatilag „saját kis birodalmuk kiskirályai”, a brüsszeli intézményrendszer pedig nagyban elősegíti számukra azt, hogy úgy is érezzék magukat. Egy másik arról beszélt, hogy a pszichológiai játszmázásokon kívül szexuálisan is zaklatta egy EP-képviselő.

A fenekemet csapkodta, és nem akart előléptetni, amikor nem voltam hajlandó megtenni bizonyos dolgokat. Ezek a játszmák szörnyűek”.

A lap szerint a probléma azért állhat fent, mert ha be is panaszolják az EP-képviselőket, akkor sem történik semmi. A vizsgálódási folyamat erősen elfogult a képviselők irányába, hosszadalmas, és ha történik is valami, akkor is enyhe büntetéssel megússzák a politikusok. Egyes esetekben az ilyen panaszok vizsgálata két évig (!) is eltart. Beszédes az is, hogy 2019 óta a 705 EP-képviselőből mindössze 281 végezte el az önkéntes alapon működő „zaklatáselleni tréninget”.

Nyitókép: Philipp von Ditfurth / DPA / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik