Visszaverték az oroszok a megindult ukrán ellentámadást – állítja az orosz védelmi minisztérium (VIDEÓ)

2023. június 05. 06:26

A hírek szerint a front öt pontján próbálkozott áttörni az ukrán hadsereg.

2023. június 05. 06:26
null

Az ukrán erők „nagyszabású offenzívájuk” során a donbásszi frontvonal öt szakaszán támadták az orosz csapatokat – közölte az orosz védelmi minisztérium hétfőn kora hajnalban. A védelmi minisztérium szerint a támadás vasárnap reggel kezdődött.

„Az ellenség célja az volt, hogy áttörje a védelmünket a frontvonal feltételezett legsebezhetőbb szakaszán” – áll a minisztérium közleményében.

– tették hozzá. A védelmi minisztérium szerint Ukrajna a „stratégiai tartalékaiból” a 23. és a 31. gépesített dandárt vetette be, amelyeket más egységek támogattak a harcban. A közlemény továbbá azt is állította: „az Ukrán Fegyveres Erők több mint 250 katonát, 16 harckocsit, három gyalogsági járművet és 21 páncélozott járművet veszítettek el”.

A minisztérium közzétett egy videót is, amely állítólag ukrán katonai járművekre mért csapásokról készült.

A Reuters megkereste az ukrán védelmi minisztériumot, azonban nem válaszoltak egyelőre a kérdésekre. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton kijelentette, hogy Kijev készen áll a régóta tervezett ellentámadás megindítására, és a hadsereg nem várhat „hónapokig”. Az elnöki hivatal helyettes vezetője, Igor Zsovkva azonban még aznap közölte, hogy Ukrajna még mindig nem kapott elegendő fegyvert és lőszert egy sikeres hadjárat megindításához.

Kijev az utóbbi időben fokozta az orosz városok elleni tüzérségi és dróntámadásokat. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap este közölte, hogy az orosz csapatok visszavertek egy fegyveres támadást az Ukrajnával közös határon fekvő belgorodi területen.

Zelenszkij bemondta, amire mindenki várt: „Ukrajna készen áll az ellentámadásra"

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában. Kijev reményei szerint az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját, és visszafoglalhatják az oroszok által megszállt ukrajnai területeket.

Nyitókép: Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik