Alig alakult meg a jobboldali kormány Finnországban, máris rasszizmus a vád

2023. június 21. 22:30

Jussi Halla-aho házelnök korábban az iszlámot és a migrációs hátterű bűnözést kritizálta.

2023. június 21. 22:30
null

Az Euronews az új finn kormány egyes politikusairól közölt a lap szerint nem megfelelő korábbi megnyilatkozásokat.

Az új, jobboldali kormány tagja a Finnek Pártja (korábbi nevükön: Igazi Finnek), melynek egyes képviselői korábban az Euronews megfogalmazása szerint „rasszista” és „mélyen problémás” kijelentéseket tettek.

Jussi Halla-aho a Finnek Pártja korábbi vezetője volt, aki most a házelnöki tisztséget tölti be.

A politikus korábban blogposztok százait írta meg,

amiből az Euronews szemezgetett. Halla-aho 2006-ban Mohamedet, az iszlám vallás alapítóját „pedofilnak”, az iszlámot „pedofilok vallásának” nevezte. Akkoriban arról értekezett, hogy mi lenne, ha egy zöldpárti képviselőnőt, aki ellenezte az erőszaktevő bevándorlók deportálását, megerőszakolna egy bevándorló. Halla-aho soha nem kért bocsánatot a cikkeiért, bár egy finn bíróság egyes kommentárjainak törlésére kötelezte őt.

Halla-aho egyébként korábban egy Suomen Sisu nevű szervezet tagja is volt, sok más Finnek Pártja-politikussal együtt, mely mozgalom ellenezte a bevándorlást, a multikulturalizmust, és kritikus volt az EU-val szemben is.

Az Euronews most megkereste a Finnek Pártját, hogyan kommentálják Halla-aho korábbi kijelentéseit, de a párt részéről azt közölték:

az újságíró információi „nem megfelelőek és nem felelnek meg az élet valóságának sem, ellenben előítélesek forrásokból származnak, amik tipikus kezdő hibák az újságírásban és a történetírásban”.

Az Euronews egy másik Finnek Pártja-politikust is bemutat, az új gazdasági minisztert, Vilhelm Junnilát, aki 2019-ben egy terrortámadás évfordulójára szervezett megemlékezés szónoka volt.  Az eseményt a „Nacionalisták Koalíciója” nevű szervezet rendezte, aminek tagja voltak a Finnek Pártja képviselői, valamint az Északi Ellenállás Mozgalom és az Odin Katonái nevű szervezet tagjai.

Ezen egyletek lövésztábort is szerveztek a finn vadonban, ahol a hírek szerint a korábbi finn kormány minisztereit ábrázoló célokra is lőttek. Kritikusok szerint ezek a körök a neonáci mozgalomig is elértek.

 

Nyitóképen: Jussi Halla-aho (fotó: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. június 22. 11:22
Hamarosan a jogállattal kapcsolatban is megmerülnek az aggályok.
robertdenyiro
2023. június 22. 10:38
Sivalkodnak a liberálnáci-rasszista férgek, rasszistát kiáltanak. Miközben ők maguk azok, a rohadt libnáci tetvek.
dezilluzionista
2023. június 22. 10:02
IgaziFingok.
Libernyákkomcsi nem hülye csak aljas
2023. június 22. 09:20
Ha a géped lassú, attól nem gyorsul fel, hogy csápolod az entert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!