Hollandiában fenyegetőzik Zelenszkij

2023. május 04. 14:37

„Igazságszolgáltatás nélkül nincs béke” – fogalmazott az ukrán elnök.

2023. május 04. 14:37
null

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrajnában elkövetett háborús agresszió miatt, és ehhez egy külön törvényszéket kell létrehozni – hangsúlyozta csütörtökön Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Hágában.

Az elnök a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) meglátogatása után mondott beszédében kiemelte: valódi, teljes jogú bíróságra van szükség, amely megtorolja az orosz agressziós bűncselekményeket.

– érvelt beszédében Zelenszkij, és azt mondta, hogy a nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen.

Hangsúlyozta, hogy a valódi igazságszolgáltatás érdekében nem szabad kifogásokat keresni, vagy a hatályos nemzetközi jog korlátaira támaszkodni. „Ehelyett bátor döntéseket kell hozni, és kijavítani a nemzetközi jog hiányosságait. Ahogy a nürnbergiek tették, nekünk is úgy kellene cselekednünk” – tette hozzá.

Az ukrán vezető szerint

„Amennyiben győzünk, ez fog történni, és egészen biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk” – jelentette ki. Zelenszkij szerdán késő este érkezett Hollandiába, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a miniszterelnökkel, Mark Ruttével, továbbá a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel.

Zelenszkij várhatóan Alexander de Croo belga szövetségi kormányfővel is találkozik hollandiai tartózkodása folyamán.

(MTI)

***

***

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktor76
2023. május 04. 20:50
Nemzetközi bíróság az a hadbíróság természetesen Mea culpa!
Viktor76
2023. május 04. 20:49
Felőlem vigyék Putyint, de csak miután Zselé hadbíróság elé került a dombaszi gyilkolászásért, Blair és az alkás kis Bush meg a nem létező vegyifegyverek ürügyén történt dolgokért. (Nem mintha Szaddam nem érdemelte volna meg számtalan egyéb ügyért a kötelet, de ha igazság és nemzetközi bíróság, akkor legyen igazság és nemzetközi bíróság!) Ja, Zselé vagyonát pedig méltóztassanak elkobozni, nem hiszem, hogy komoly nyomozást igényelne a nyilvánvaló bizonyítása, miszerint a hazája kiárulásáért, ezzel együtt az oroszok provokálásáért kapta. Senki nem keres 1 milliárd dollár körül, pénisszel történő zongorázásért, még a lehetőségek földjén, Amerikában sem, nem hogy a tyúkszaros Ukrajnában. Köszönöm!
Tiszafa
2023. május 04. 20:43
Mondom én, hogy cuccosért ment. Lehet hogy nem kapott és az elvonási tünetek miatt akadt ki ennyire? Én azért a Rutte helyében adtam volna Zselének a kezébe egy szekercét, meg hozattam volna neki jó pár rönköt, hogy ha már ennyire be van indulva, kezdje el ácsolni a bitót.
Vasgyari Tibi
2023. május 04. 19:58
Zelenszkij úr, ki felel teljes ukrán korosztályok eltűnéséért? A háborúért azokat is terheli felelősség, akik kiprovokálták, és azok is akik, öntik az olajat a tűzre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!