Mi történt az ukrán hadsereg főparancsnokával? Hová tűnt?

2023. május 21. 12:41

Az oroszok szerint nyoma veszett, az ukránok szerint megvan, mások szerint súlyosan megsérült.

2023. május 21. 12:41
null

Valerij Zaluzsnij az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Jelenleg nagyjából ennyit tudni róla biztosan, ugyanis egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg róla: az oroszok szerint eltűnt, egyesek szerint súlyosan megsebesült, az ukránok pedig állítják: a tábornok a helyén van, teszi a dolgát. 

Az oroszok tehát azt állítják, hogy Zaluzsnij eltűnt. Olyan hírek jelentek meg róla, hogy május 8-a óta sehol se bukkant fel az ukrán médiában, pedig elméletileg annyira sok médiaszereplése volt előtte, mint Zelenszkijnek. Orosz információk szerint a katonai tárcavezetők rendszeres ramsteini találkozóján, ahol a közelgő ellentámadáshoz szükséges fegyver- és lőszerellátás kritikus kérdéseit vitatták meg Ukrajna számára,

Zaluzsnyij még online formában se vett részt.

Erre reagálva azt közölte az ukrán védelmi minisztérium, hogy az oroszok valótlanul híresztelik Zaluzsnyij eltűnését, ő a helyén van és teszi a dolgát. Hozzátették: az oroszoknak a fake news-zal az a célja, hogy demoralizálják az ukrán hadsereget. 

Erre „válaszul” olyan hírek jelentek meg, miszerint Zaluzsnyij tábornok életben van ugyan, de kritikus állapotban van a fő ukrán katonai klinikai kórházban, ahol a külföldi szakemberek részvételével folytatódik az életéért folytatott küzdelem. A friss hírek szerint május 8-án súlyosan megsérült a Dnyipropetrovszki területen, amikor az egységek ellentámadásra való felkészültségét ellenőrizte.

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik