Ukrajna útja a győzelemhez nem erre vezet, avagy válasz Edward Luttwaknak

2023. május 17. 13:54

Nem az ukrán felőrlő harcmodor volt az ami az oroszokat visszavonulásra kényszerítette Kijev alól.

2023. május 17. 13:54
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Töredelmesen bevallom, hogy én Edward Luttwakon nőttem fel. A szintén aradi születésű stratéga és hadtörténész apám gyerekkori barátja volt és mivel a kapcsolat közöttük, ha akadozva is, de megmaradt, Luttwak alakja szilárdan ott élt beépülve a családi folklórba. 

Évekkel később, mint kezdő tisztiiskolás a sivatagi Alfa Hold bázis könyvtárában meglepve ismertem rá a nagy példakép nevére az egymás mellett sorakozó szakkönyvek tucatjain. Mindennek ellenére, abban a furcsa helyzetben találtam magam, hogy a május 11-én az Unherd-ben megjelent (és a Neokohn által is közölt), »Ukrajna esélye a győzelemre« című cikkével kapcsolatban még a vesszőkkel sem értek egyet. Nem könnyű dolog számomra megnyálazni azt a bizonyos tintaceruzát és papírra vetni a kétségeimet Luttwak meglátásaival kapcsolatban, de úgy érzem, hogy meg kell tennem, ha más nem, »lelkem nagyobb nyugvása végett«.

Nem, a frontot »tartó« csapatok nem csupán felőrlő, kifullasztó harcmodorban képesek harcolni. A hadtörténelemben igen sok példa van arra, hogy a bekerítő hadműveletek lehetetlensége arra kényszeríti a taktikai, műveleti szinten támadó harcmodort alkalmazó felet, hogy frontális áttörést erőszakoljon ki a nyilvánvaló hátrányok ellenére. Harkivnál például, az ukrán csapatok nem egy Cannae típusú klasszikus átkaroló hadművelettel vetették vissza az orosz csapatokat, hanem az orosz arcvonal frontális áttörésével.

Nem, a felőrlő jellegű háború nem minden esteben tartja fenn a harci kedv lángját. A koreai háború utolsó két éve egy felőrlő jellegű háború volt, azonban a harcok lezártával egyik fél sem érzett kedvet magában egy második körre. Az alkalmi fellángolások ellenére a harci kedv a tűzvonal mindkét oldalán idestova 70 éve takaréklángon van. A megalapozatlan általánosításon túl, Luttwak módszertana is több sebből vérzik. A legtöbb háború esetében létezik egy fizikailag felőrlő és lélektanilag kifullasztó szakasz. Helyesebb lenne ezekből a szakaszokból vonni le a következtetéseinket és nem a háború egészére általánosítani.

Nem, Ukrajna nem felőrlő, kifullasztó háborút visel Oroszország ellen hanem egy, a stratégiai szinten védekező, a műveleti és a taktikai szinten támadó háborút az elfoglalt területei visszaszerzésére. Nem az ukrán felőrlő harcmodor volt az ami az oroszokat visszavonulásra kényszerítette Kijev alól és Harkivnál, hanem az ukránok manőver-harcászata.

Az ukrán hadvezetés főleg a városi harcok során, Mariupolnál és Bahmutnál alkalmazott felőrlő taktikát, de ennek a célja a műveleti szintű késleltetés volt és nem az orosz hadsereg élőerejének és haditechnikájának az amortizálása.”

Nyitókép: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. május 18. 17:36
Az 1980-as években a Szovjet-Magyar baromfi egyezmény keretében, kisebb részletekben nagyjából 2 évet töltöttem a Szovjetunió oroszok lakta területein. Ezen túl együttesen nagyjából négy hónapot az Ukrán, a Grúz és a Fehérorosz SZSZK-iban is voltak teendőim, mindenütt falusi körülmények és emberek között. Kedveltem az ottani embereket a türelmük, a nyugalmuk, és a műveltségük miatt. Mivel a projekt megvalósításában sok volt az üresjárat, sokat beszélgettem az ottani emberekkel. Tapasztalataim szerint az oroszok nagyra becsülik a nemzetüket és a nagyvárosok lakosain kívül, a vidéki emberek készek harcolni a területüket megtámadók ellen. Több egyszerű, vidéki orosz barátom interneten keresztül is jelezte, hogy tisztában vannak a háború okaival. Szerintük ez nem Ukrajnáról, hanem az orosz természeti kincsek fölötti rendelkezési jog USA általi megszerzéséről szól amit nem fognak hagyni. Ez a körülmény, amit valószínűleg az orosz média is vezető helyeken szerepeltet mindkét (három) részről megnehezíti háborúból való kilépést.
Palatin
2023. május 18. 00:52
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak okozni az oroszoknak. Az ukránok Európa számára a rosszabbik oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Európa nagyon jól meglenne Ukrajna nélkül. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. Azok közé tartoznak, akikben nem lehet, nem szabad megbízni. Európának alaposan meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az természetesen "jó" a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek egyszer vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a bizony nem éppen kedves és aranyos országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban,- ha felveszik öket -, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt. Majd ök fogják megmondani, kit kell kirúgnia az unióból és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóna koldulni fognak. Ha a lengyelekkel összefognak, akkora eröt fognak képviselni, mint Németország. Európa igazi lejtmenete majd a háború után fog igazán kiteljesedni. Amerika harapófogójában, olcsó orosz energiahordozók nélkül, ukrán követelésekkel, garázdaságokkal kell majd szembe nézni.
Akitlosz
2023. május 17. 21:03
Ez hasonló cikk, mint a Fukujamázók cikkei. Annál a japánnál mindenki okosabb. Nem nagy kunszt okosabbat írni, egy nagyon téves helyzetértékelésnél.
Lajoss
2023. május 17. 17:56
Robi..annyira unalmas vagy,de tényleg..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!