Tippelje meg, mennyi rakétát kaptak az ukránok az EU-tól

2023. május 23. 19:26

Ezernél is többet.

2023. május 23. 19:26
null

„Az EU-tagállamok márciusi megállapodásuk alapján, 2 milliárd eurót különítettek el, hogy Ukrajna számára lőszert szállítsanak, és az egyezség keretében ezidáig 220 ezer lőszert és 1300 rakétát bocsátottak meglévő készleteikből Kijev rendelkezésére” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Borrell reményét fejezte ki, hogy egy éven belül egymillió darab lőszert fognak tudni Kijevnek szállítani.

Sikerként számolt be arról, hogy a segítségnyújtási és kiképzési misszió keretében, amelyben számos európai ország vett részt, eddig 20 ezer ukrán katonát képeztek ki, és ha ez az ütem folytatódik, akkor az év végére akár a 30 ezer katona részesülhet a képzésben, ami az eredeti célkitűzések kétszerese. Elmondta továbbá, hogy kedden nem történt egyhangú megállapodás a további 500 millió eurós uniós katonai támogatásról, azonban a tagállamok túlnyomó többsége támogatja az Európai Békefenntartási Eszköz költségvetési előirányzatának 3,5 milliárd eurós növelését.

Hozzátette, hogy további nyolc tagállam jelezte szándékát, hogy részt kíván venni a közös lőszerbeszerzésre irányuló projektjében.

Borrell véleménye szerint a tagországok többsége nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy „jobb nem adni több támogatást Ukrajnának, mivel egyelőre nem sikerült megnyerniük a háborút”, hanem inkább úgy vélik, hogy az ország hatékonyan ellenáll az orosz agressziónak, és az ukrán erőknek sikerült elérniük, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gyors győzelemre irányuló tervei csődöt mondjanak.

(MTI)

Nyitókép: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarvagyoknemturista
2023. május 24. 06:23
Gyönyörű. Emberek életébe kerül a liberális sorosista kommunisták "békekerete". Ezek mondják magukat békepártinak, a nagy és haladó nyugati liberálisok!
kafabatka
2023. május 24. 00:35
Az angolszászok és bérenceik jól csőbe húzták az ukrán népet. Siker a háború elhúzódása? Hogyan? Hm,akkor legyen több halott,persze ukrán,és pusztuljon az infrastruktúra,beleértve a magántulajdonú ingatlanokat is. Hát persze,a földönfutó ukrán a jó ukrán! Soros már réges régen jól kifundálta mindezt. Lehet élni elvesztett területek nélkül is,MI már csak tudjuk! De legalább az elcsatolt területeken életben maradhattunk,alapíthattunk családot,tervezhettük jövőnket. Az ukránoknak mint nemzet lassan ez sem jut,sőt,százezreknek már nem is fog! Nos,az acsarkodók lassan szembesülnek tetteikkel: https://t.me/Slavyangrad/47412 Amikor nem lesz gáz és olaj valamilyen oknál fogva Európában,mert mondjuk csak becsődöl előbb vagy utóbb az USA,akkor megveregethetik majd egymás vállát jelen "nagyágyúi"! Bár addigra remélhetőleg a politikai élet süllyesztőjébe kerülnek vagy az emlékezet pöcegödrébe,és az elvakult és öntelt pojácák mintapéldájaiként utal majd rájuk a történelem. Utólag ideillőnek tartom ezt a néhány napos,hetes hírt,ami önvizsgálatra kellene hogy késztesse az EU vezetőit: https://t.me/godeye_ru/14352
Thorin
2023. május 23. 23:52
"220 ezer lőszert" aha, akkor itt a probléma, 2. vh-ban ötezer löszerre jutott egy hulla az ellenféltől, vietnámban már 25 ezer lövésre jutott csak egy halott, iraki és afgán eseményeknél ez 250 ezer volt. nem elírás. az eu lőszerkészlete legjobb esetben is alig elég 50 halott orosz gyártásához, a mai háborúkban pedig akár egyetlen hulla is alig férhet ki belőle.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 23. 21:23
"Borrell reményét fejezte ki, hogy egy éven belül egymillió darab lőszert fognak tudni Kijevnek szállítani." Borell szerint jövő februárban még zajlanak majd a harcok. Kajak a csávó nagyon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!