ARD: Tömegesen menekülnek a hadköteles férfiak Ukrajnából, sokan közülük a jéghideg Tiszába fulladnak

2023. május 01. 16:21

Sokan akár a legnagyobb veszélyt is vállalják azért, hogy védelmet kapjanak az Európai Unióban. Az ukrán határőrség egyre radikálisabb eszközökhöz folyamodik.

2023. május 01. 16:21
null

Minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ukrán határőrség, hogy elhagyhassák az országot a hadköteles férfiak – írja a német ARD. Annak érdekében, hogy a férfiakat eltántorítsák a meneküléstől, a határőrség közzéteszi az illegális migráció és az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem eredményeit.

A 18 és 60 év közötti férfiak a hadiállapot miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, akiket menekülés közben elkapnak, és már megkapták a behívót,

akár háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Ennek ellenére sokan megpróbálnak átjutni a határon, a legtöbben Románia irányába próbálkoznak. Csakhogy egyáltalán nem veszélytelen az út. A legtöbb áldozat akkor hal meg, amikor megpróbálja átúszni a jéghideg Tiszát. 

A román adatok szerint tavaly 5400-an keltek át illegálisan a határon, kétezren a folyón keresztül.

A román határvédelem naponta 10-15 menekültet gyűjt be csak Máramaros térségében

– mondta Lulia Stan, a Máramaros megyei rendőrség szóvivője.

A férfiak közül, akik átjutnak a folyón, a legtöbben igen rossz állapotban vannak, fagyási sérüléseket, csonttöréseket szenvednek, orvosi segítségre szorulnak – árulta el a szóvivő. A múlt évben 10 holttestet sodort a partra a folyó. Viszont akik átjutnak, azok egy évre ideiglenes oltalmat élveznek az Európai Unióban. 

***

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 02. 09:04
Gondolom a cikk végére oda lehetne biggyeszteni, hogy Magyarország géppuska zárótűzzel lövi őket, illetve hogy nem fűtjük kellően a Tiszát.
kubota
2023. május 02. 08:36
Vicces, hogy 16:46-ig mennyi volt a moslék dislike-ok száma. Addig tartott a munkaidő, fizetett marhák? :D
zuriktodor
2023. május 02. 07:00
Sorra lövik ki a ruszkik a kiképzőközpontokat, felvonulási területeket és laktanyákat. Amúgy én is menekülnék. Tegnap valami földalatti NATO kommunikációs központot durrantottak el Kijevben. Nem tudom, mennyire igaz, a Southfronton láttam.
BillyTheKid
2023. május 02. 06:33
Hát ha ilyen mértékű a szökés, csak a románok napi 10-15 embert fognak, akkor aligha az az alapélmény, hogy mindjárt győzünk, és különben is, az oroszoknak már csak gyal. ásójuk van. Apropó mikor lesz már ellentámadás? Nem április végére, május elejére mondták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!