Rossz hír az „egyedülálló bigottoknak”: törlik a társkereső alkalmazások a transzfób felhasználókat

2023. május 31. 06:42

Már a Tinder is nyitni kezdett az LMBTQ-közösség felé.

2023. május 31. 06:42
null

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként. 

***

A PinkNews nevű LMBTQ-portál szerint a legnépszerűbb társkereső alkalmazások, köztük a HER, a Tinder, az OkCupid, a Hinge és a Grindr zéró toleranciát hirdettek a transzfóbiával szemben.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egy kifejezetten leszbikus társkereső alkalmazás, a HER rengeteg kritikát kapott felhasználóitól, amiért új célközönséget választottak: a transzneműeket. Az applikációt használó nők úgy érzik, hogy nem létezik többé olyan felület számukra, ahol kizárólag nőkkel ismerkedhetnek, hiszen a transzok teljesen ellepték az alkalmazást. Az applikáció csapata azonban kiállt a transzjogok mellett, és transzfóbnak nevezte azokat a nőket, akik nemtetszésüket fejezték ki a felhasználói kör kiszélesítése miatt.

A Tinder is nyitni kezdett az LMBTQ-közösség felé

A világ egyik legnépszerűbb társkereső alkalmazásaként ismert Tinder is nyitni kezdett az LMBTQ-közösség felé: az utóbbi években jelentősen megnőtt az LMBTQ-tagjai száma. Sőt, 2019-ben a alkalmazás bevezette az ún. „utazási riasztás” funkcióját, amely lehetővé teszi az LMBTQ-felhasználók számára, hogy elrejtsék a profiljukat abban az esetben, ha a platform figyelmezteti őket, hogy olyan országba léptek be, amely diszkriminálja a queer közösséget.

A PinkNews elismerően számolt be arról is, hogy a Hinge nevű társkereső nemrégiben elhatározta, hogy törölnek minden olyan felhasználót, akik a homoszexuálisok vagy transzneműek ellen szólalnak fel. „A transzfóbia egyértelműen sérti a közösségi elveinket. A múltban is tiltottunk már ki tagokat, akik ilyen okból jelentettek profilokat, és ezután is így fogunk tenni” – fenyegetőzött a Hinge egyik munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik