Tagesspiegel: Tanulnia kell az ellenzéknek Orbánék módszeréből

2023. május 16. 09:09

A berlini napilap szerzője arra a kérdésre keresi a választ, „miért kerülnek hatalomra demokratikus választásokon az autoriter populisták”.

2023. május 16. 09:09
null

A Tagesspiegel véleménycikkében a törökországi választások kapcsán arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért kerülnek hatalomra demokratikus választásokon az autoriter populisták.

A szerző példaként említi Donald Trumpot az Egyesült Államokban, Narendra Modit Indiában, Benjamin Netanjahut Izraelben és persze Orbán Viktort Magyarországon. Ezek a vezetők híresen jól kijönnek egymással – írja Malte Lehming. Hozzáteszi: egyikük sem fél attól, hogy a másik kritizálja őket az emberi jogok megsértése, a kisebbségek diszkriminációja vagy a hatalmi ágak szétválasztásának különböző megsértése miatt. A szerző szerint szövetségüket a nemzetközi rend „újranacionalizálásának” szándéka tartja össze.

Trump dicséri Orbánt, amiért elzárta országát a menekültek elől – olvasható a Tagesspiegelben. Malte Lehming szerint Orbán úgy dicséri Netanjahut, mint „a nyugati világ egyik legelismertebb és legtapasztaltabb államférfiját”. Az autokraták üzenetei világosak és egyszerűek – hangsúlyozza a szerző.

Az ellenzéknek tanulnia kell ebből

– hangoztatja Malte Lehming, a Tagesspiegel újságírója.

Nyitókép: Facebook

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 19. 14:49
A demokráciának nevezett rendszer messze nem egy optimális megoldás. Ha a nép egésze dönt, abból egy mismás lesz, amiben ugyan meg lehet egyezni, de csodákat nem lehet töle várni. De egy okos, hazájának elkötelezett, jövöbe látó, stratégialag gondolkodó és csekvö politkai vezetö igen is csodákra lehet képes. Erre a történelemben számtalan példa volt. A demokrácia valójában az általános és kölcsönös bizalmatlanság és kölcsönös hatalomféltés terméke. "Én nem bízok benned, te nem bízol bennem, mit tegyünk?" Ez a demokrácia alapgondolata. "Kérdezzük meg a népet!" Ez egy elfogadható kompromisszumnak látszik, de a nép általában nem látja át a dolgokat, manipulálható, félrevezethetö, lefizethetö stb. igy a szavazás egy nehezen értékelhetö átlagot fog eredményezni. Véleményem szerint, ha van egy okos, hazájának elkötelezett politikai vezetö, akkor annak örüljünk, ellenzékként fogjuk vissza magunkat, hagyjuk dolgozni, söt támogassuk, mert ez az ország érdeke. Az ellenzéknek csak akkor van komolyabb dolga, ha nincs ilyen, egyértelmüen okos és hazájának elkötelezett vezetö.
Palatin
2023. május 19. 14:46
Tagesspiegel: Tanulnia kell az ellenzéknek Orbánék módszeréből... Ez kb. egy olyan jótanács, mintha egy súlyemelö világbajnok azt mondaná nekem, hogy "Öcskös, tanulj tölem, figyelj, így kell kinyomni 200 Kg-t" Egy kecskét se lehet megtanítani a differenciálszámításra.
roughneck
2023. május 16. 18:33
Vox populi vox Dei!
Agricola
2023. május 16. 15:16
A Tagesspiegel szerzője meghemisítja a valóságot. Autoriter populistáknak nevezi azokat akikkel a választók többsége egyetért, éppen azért, mert az ellenzék rendszeresen bizonyítja alkalmatlanságát. A magyarországi Hazafiatlan Népfront például azzal próbálta elnyerni a választók tetszését, hogy a Gyurcsány Ferenc mellett már többször hitet tevő Fleck Zoltán, a baloldali Eötvös Károly Intézet igazgatójaként nemrégiben azt nyilatkozta az MSZP-hez köthető Hírklikknek: "Nagy valószínűséggel egy 2022-es ellenzéki győzelem(ünk) után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!