Svédország engedélyezheti az ukrán pilótáknak, hogy teszteljék a svéd Gripeneket

2023. május 25. 20:06

A gyakorlatban ez tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

2023. május 25. 20:06
null

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel – jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában. A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

„Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú - Tornado, F-16-os és Gripen - vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek” – fogalmazott Jonson. 

Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket”

– tette hozzá.

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené. „Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon” – tette hozzá a svéd védelmi miniszter.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. május 26. 13:04
Na hálistennek! Ez a szerény, de hősies nép végre hozzájut a világ összes haditechnikájának a tüzetes ismeretéhez. Biztos vagyok benne, hogy a nyugattól kapott technikát nem fordítják végül ellenünk, mint az afgánok. Mer' annál sokkal etikusabbak. Nem is értem, mért nem EU és NATO tagok még.
Brandon the great Negro
2023. május 26. 09:03
...és?
Beszélgető
2023. május 26. 07:51
Tesztvezetés :o)) A tálibok is hogy örültek a vidámparkban a dodzsemnek.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 26. 05:00
Sőt! Ráadásnak egy bögre kakaót is kap mindegyikük és bögrét meg is tarthatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!