Evakuálni kell egy svájci falut, mert félő, hogy ráomlik a közeli hegy

2023. május 10. 20:14

A helyiek szerint a hegy és a rajta lévő sziklák a legutóbbi jégkorszak óta nem mozogtak.

2023. május 10. 20:14
null

Elrendelték a svájci Brienz falu lakóinak evakuálását, mert a geológusok szerint

kétmillió köbméternyi alpesi sziklatömeg zúdulhat rá a következő hetekben

írja a The Guardian.

A helyi vezetők a sajtóeseményen elmondták: a lakosságnak péntek délután 18 óráig el kell elhagyniuk a települést, de szombattól – a kockázati szinttől függően – időnként visszatérhetnek a faluba, azonban éjszakára nem maradhatnak.

A mérések szerint „akár kétmillió köbméternyi kőzetanyag is megcsúszhat és leomolhat az elkövetkező 7-24 napban”.

Az évszázados falu a keleti Graubünden régió német és román nyelvű részein terül el, Davostól délnyugatra, körülbelül 1150 méteres magasságban. Ma kevesebb mint 100 lakosa van.

A helyiek szerint a hegy és a rajta lévő sziklák a legutóbbi jégkorszak óta nem mozogtak.

Az elmúlt évszázad során viszont a falu minden évben néhány centimétert elmozdult – a mozgás pedig az elmúlt húsz évben felgyorsult, és mára évente körülbelül egy métert mozdult el.

A geológiai felmérések szerint a helyzet napjainkra még bizonytalanabbá vált.

Nyitókép: Anthony Anex/EPA

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papamaci1957
2023. május 11. 08:54
A falun keresztül halad el egy fontos vasútvonal, amin a Glacier express is közlekedik Zermatt és St Moritz között. Ez a világ leglassúbb expresszvonata. Ha leomlik a hegy, aminek az aljában van a vasút, akkor annak is annyi.
almaska
2023. május 11. 02:18
Ha az a hegy leomlik akkor lesz nekik két fél-hegyük. Kész nyereség, most majd fele annyi idő alatt tudnak a hegycsúcsra felmászni. Szükség lesz túravezetőkre az új hegyre is. El is adhatják az új hegyet építőanyagnak, legalább nem kell a térképet átrajzolni, vagy új utat építeni. Messzebbről lehet majd hallani ha valakinek kedve támad jódlizni. Szóval az a hegyomlás nem lesz olyan nagy veszteség.
Akitlosz
2023. május 10. 22:31
"a lakosságnak péntek délután 18 óráig el kell elhagyniuk" Helyesen: a lakosságnak péntek délután 18 óráig kell elhagynia Nem kellene beíratni a Mandiner dolgozóit magyar nyelvtanfolyamra? Nagyon nem megy nekik a magyar nyelvtan, s persze a szókincsük sem valami nagy.
luxusbatar
2023. május 10. 21:39
„akár kétmillió köbméternyi kőzetanyag is megcsúszhat és leomolhat az elkövetkező 7-24 napban”. És ha ez idő alatt sem történik semmi? Akkor utána már biztonágos? Áááá...hülyék ezek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!