Vége a nagy-romániai álomnak: mégse egyesülnének Moldovával

2023. május 04. 14:02

A legújabb felmérés szerint a románok pusztán 31 százaléka voksolna igennel, ha a holnap népszavazást rendeznének Románia és Moldova egyesüléséről.

2023. május 04. 14:02
null

Romániában az utóbbi évtizedekben először kisebbségbe kerültek azok, akik támogatnák országuk egyesülését a szomszédos Moldovával, ahol szintén a román a hivatalos nyelv – derült ki egy friss felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a Digi24.ro hírportál.

Az Avangarde közvéleménykutató intézet április folyamán, telefonos módszerrel rögzített adatsora szerint a megkérdezettek mindössze

A korábbi közvélemény-kutatások rendre unionista többséget mutattak ki Romániában, Moldovában viszont mindig kisebbségben voltak az egyesülés hívei. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által 2020 júniusában készített felmérés még azt állapította meg, hogy a romániai felnőtt lakosság 73,7 százaléka ért egyet Románia és a Moldova egyesülésével, ami öt százalékpontos növekedést jelentett a 2019-ben mért 68 százalékhoz képest.

A legfrissebb felmérés eredményei

A mostani Avangarde-felmérés szerint a megkérdezettek

A válaszadók 31 százaléka támogatná, 40 százaléka viszont ellenezné Moldova gyorsított felvételét a NATO-ba, míg egy az európai uniós tagság tekintetében fordított az arány: 41 százalékuk támogatná, 30 százalékuk ellenezné, hogy Moldova „sürgősen” az EU tagjává váljon.

Arra a kérdésre, hogy egy Moldova elleni esetleges orosz támadás esetén Romániának csapatokkal kellene-e segítenie a Moldovai Köztársaságot, a megkérdezettek 56 százaléka „nemmel”, 29 százaléka „igennel” válaszolt.

Ami a hadifelszerelést illeti, a válaszadók 48 százaléka támogatná, 35 százaléka ellenezné, hogy Bukarest katonai eszközöket küldjön Chisinaunak.

Maia Sandu moldovai államfőről a megkérdezettek 38 százalékának jó, 36 százalékának semleges, 19 százalékának rossz véleménye van.

(MTI)

***

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyilas Miksa
2023. május 09. 21:10
Egy mihamarabbi újabb nagy nemzeti gyűlésen ki kell hirdetni Nagy Romániát a Tiszától - Moldáviáig bezárólag.
Reszelő Aladár
2023. május 07. 20:56
Szóval Romániához senki sem akar önként csatlakozni. Ezt mondjuk megértem. De hogy most ők sem akarják azt, amit eddig akartak? Beremegett az Erdély-sztori? Vagy bármilyen határmódosítás újranyitná a kérdést?
Domokos
2023. május 05. 07:24
Itt nem nagyon számit a népakarat . A globalista csürhe annyira rátette a kezét az országra hogy az történik amit ők akarnak . Egy két agyalágyult meg meg ereszti a hangját , de a többi csicska teszi amit parancsoltak . Ha az amcsik hasznot látnak az egyesülésben akkor lesz , ha nem akkor nem .
LancelotDuLac
2023. május 05. 04:22
"Vége a nagy-romániai álomnak: mégse egyesülnének Moldovával" marad Ukrajna és Lengyelország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!