Ez okozhatta a háború eddigi legnagyobb robbanását

2023. május 16. 21:35

A Newsweek utánajárt, valóban urán robbant-e fel Nyugat-Ukrajnában.

2023. május 16. 21:35
null

Az elmúlt napokban több videó is bejárta az internetet, amelyeken az orosz-ukrán háború eddigi legnagyobb robbanása látható.  A támadás a nyugat-ukrajnai Hmelnyickijben következett be. Meg nem erősített források alapján többen azt állították, hogy egy urános fegyverüzemet találtak el, és a sugárzás szintje megnövekedett a becsapódást követően.

A szombat hajnali robbanással kapcsolatban akkor úgy tűnt, sem Ukrajna, sem Oroszország nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, ez pedig  találgatásokat indított el az uránraktárral kapcsolatban.

A Newsweek ráállította a Misinformation Watch álhírfigyelőt az ügyre, hogy kiderítsék, mi is történt valójában Nyugat-Ukrajnában

Az, hogy a felvételeken ilyen hatalmas robbanás látható, arra engedett következtetni, hogy valamiféle üzemanyag is felrobbanhatott, ez indította el a találgatásokat az uránraktárról.

Noha továbbra is sok kérdés megválaszolatlan maradt, a  sugárzással kapcsolatos elméleteknek több eleme is megalapozatlan, és bizonyíthatóan hamis – írja a Newsweek. 

Először is, a május 13. szombat hajnali bombázásról részletesen beszámoltak a helyi és nemzetközi médiában.

Helyi tisztviselők elmondása alapján 21 civil megsebesült a drónokkal végrehajtott támadásban. 

A hatóságok közölték, hogy a robbanások következtében iskolák és egészségügyi intézmények, közigazgatási épületek, ipari létesítmények és magánházak sérültek meg.

Az orosz hadsereg akkor azt állította, hogy egy lőszerraktárt és egy hangárt talált el, míg Ukrajna szerint a célpontok „kritikus infrastrukturális épületek" voltak.

A GeoConfirmed Twitter-fiók, amely a háború eseményeinek földrajzi meghatározásával foglalkozik, vizsgálatot végzett, és kiderítette,

nem sok információ támasztja alá azt az elképzelést, hogy az eltalált létesítmény egy urán raktár lett volna. 

Sokkal inkább egy szovjet korabeli lőszerlerakó lehetett, ahol a jelentések szerint akár 30 000 tonna lőszert is tárolhattak. Amennyiben mégis uránraktár volt az épület, úgy rendkívül mérgező anyag került a környezetbe.

Hozzáteszik, bármi is volt a felrobbant létesítmény, az biztos, hogy Ukrajna ezzel rengeteg muníciót veszített. Hiába sikerült valamennyire előrenyomulniuk Bahmutnál, az nem kompenzálja a Hmelnyickijben elszenvedett veszteségeket. 

Nyitókép: Twitter

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 17. 17:30
Na akkor a hogyan hívják vitához szeretnék hozzászólni. Magyarul SÁRGANYnak hívják az urán(iumo)t. :-)
kulszek
2023. május 17. 14:54
Csak úgy, hogy nem tudhatom hogy mi az a "kritikus infrastruktúra" ami a levegőbe repült. És nem is fogják az orrunkra kötni egyhamar. És az EU-szinten mindenhol normális sugárzás sem állja meg a helyét. Például, szerintem amikor az ukránok lőtték az Energodar-i reaktorokat, azt hazudva hogy az oroszok lövik önmagukat, szintén arra játszottak hogy a kültéri medencék megsérüljenek, és az extrém sugárzás miatt akik a komplexumban vannak azoknak gyorsan el kelljen hagyniuk azt. De nyíltan felvállalni már nem merték. Ebben az esetben csak az biztos csak hogy sok üzemanyag lobbant be. A sugárzási szint növekedést lehet hogy valóban mértek, de ennek természetes oka is lehet. Ne feledjük el, hogy Hmelnyickij kivételesen híres a radon-tartalmú forrásairól, fürdőiről. A radon radioaktív gáz elsősorban a lakások pincéiben gyűl össze és szivárog fel az épületben. Szóval elég ha valaki egy ilyen lakásból leköltözik a sugármérőjével a pincébe, óvóhelyre, hogy máris nagyobb sugárzási szintet mérjen.
nempolitizálok
2023. május 17. 08:48
Abban a kurvanagy füstben van a mi pénzünk is, köszönhetően a korrupt eurolibsiknek.
Akitlosz
2023. május 17. 08:04
Leglátványosabban az üzemanyag robban. Katonai robbanóanyag robbanásánál nincsen tűz csak sokkal nagyobb pusztítás, de kevésbé látványosan. A tűzgombolyagokat az üzemanyagok robbanása csinálja, dinamit, TNT, C4, plasztik nem. Ezért is robbantanak a filmekben benzint. Az a leglátványosabb miközben jóval kevésbé veszélyes, mint a katonai robbanóanyagok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!