Moldova amint lehet, csatlakozna az EU-hoz

2023. május 19. 18:43

„Hisszük, hogy csak az EU tagjaként tudjuk megmenteni a demokráciánkat” – mondta Maia Sandu elnök.

2023. május 19. 18:43
null

Moldova a lehető leghamarabb uniós tagságot szeretne az Oroszországtól érkező fenyegetés elleni védelemként, és reméli, hogy „a következő hónapokban” döntés születik a tárgyalások megkezdéséről – mondta Maia Sandu elnök. A 2,6 millió lakosú kis ország, amely Románia és a háború sújtotta Ukrajna között fekszik.

A France 24 kiemelte, hogy a moldovai elnök számára az uniós tagság az egyetlen garancia arra, hogy hazája ne váljon Oroszország következő célpontjává. „Természetesen semmi sem hasonlítható ahhoz, ami Ukrajnában történik, de látjuk a kockázatokat, és

– mondta.

„Úgy gondoljuk, hogy Oroszország az elkövetkező években is az instabilitás egyik nagy forrása lesz, és meg kell védenünk magunkat” – egészítette ki Sandu a mondanivalóját az Európa Tanács kedden véget ért izlandi csúcstalálkozóján.

A lap hozzátette, hogy az uniós tagság elérése azonban egy évtizedet vagy még többet is igénybe vehet, viszont Ukrajnával ellentétben Moldova elég kicsi ahhoz, hogy viszonylag könnyen integrálható legyen az Európai Unióba.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2023. május 20. 06:59
Ismét egy politikusnő Finnország után Moldova a darálóban ? Ugyanaz a buta nézés mint Marin vagy mint Pankotai Lili
EX - Terminátor
2023. május 20. 04:21
(gúnykacaj) Ha ez nekik demokrácia?
Akitlosz
2023. május 20. 00:49
Egy évtized? Csatlakozik Moldova Romániához néhány hét vagy hónap alatt és máris az EU-ban van! Nem tud róla, hogy ez a terv, ha orosz csapatok közelednének?
Magyarok Pásztora
2023. május 20. 00:38
Egy kvótaringyó a maia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!