Egy kínai diplomata azt kérte az európaiaktól, hogy ismerjék el az oroszok által megszállt területeket

2023. május 27. 22:15

Li Huj azért utazott Európába, hogy a lehetséges békéről beszéljen.

2023. május 27. 22:15
null

Kína különleges képviselője, Li Huj Európába utazott, hogy előmozdítsa a kínai kormány ukrajnai béketervét, és véget vessenek a háborúnak.

A képviselő azzal a kéréssel állt elő, hogy Európa szólítsa fel Ukrajnát a tűzszünetre, és ismerjék el, hogy Ukrajna eddig megszállt területei Oroszországhoz tartoznak

– írja a Wall Street Journal

A lapnak nyilatkozó nyugati tisztviselők szerint a diplomata arról is beszélt, hogy az európaiaknak meg kell erősíteniük autonómiájukat, és felhívta a figyelmet arra, hogy tekintsenek Pekingre Washington gazdasági alternatívájaként. Li Huj, többek között Kijevbe, Varsóba, Berlinbe, Párizsba és Brüsszelbe is ellátogatott, majd pénteken továbbutazott Moszkvába. 

A nyugati tisztségviselők úgy vélik, Kína nem feltétlenül bizonyulna megfelelő partnernek, mivel túl közeli kapcsoaltot ápol Oroszországgal. Ugyanakkor szerintük korai lenne elutasítani Peking erőfeszítéseit.

A meghódított területek elismerését illetően a diplomaták úgy gondolják, a béke nem lehetséges mindaddig, amíg az orosz csapatok el nem hagyják Ukrajnát.

Nyitókép: Russian Foreign Ministry / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik