Morcos lett a Le Monde, már a görögöket is beállítanák mellénk a sarokba

2023. május 24. 09:14

Nem tetszik a francia lapnak, hogy a görögök is a magyar álláspontot pártolják.

2023. május 24. 09:14
null

A Le Monde tudósítói arról számoltak be a lap online felületén, hogy hétfőn nem sikerült megegyezniük az uniós külügyminisztereknek a nyolcadik, 500 millió eurós részlet felszabadításáról az ukrajnai fegyverszállítások felgyorsítását célzó európai békealap számára. Illetve még nem sikerült előrelépniük az Oroszország elleni tizenegyedik szankciócsomagot illetően sem. Ugyanis két tagállam úgy döntött, hogy blokkolja a vitát e két témában – írja a francia lap.

Az Ukrajnának juttatott európai fegyveradományok támogatására szolgáló békeeszközt illetően Magyarország megtagadta az új finanszírozás érvényesítését. Ami a szankciókat illeti, Görögország lépett fel, hogy blokkolja az Unió intézkedéseit.

A két ország által hivatalosan közölt indokoknak semmi közük nincs az Unióhoz,

hanem ahhoz, hogy Ukrajna „a háború nemzetközi támogatóinak listáján” szerepeltette az elsőszámú magyar bankot (OTP), valamint öt görög hajózási társaságot – írja a Le Monde.

Az ukrán hatóságok szerint az OTP „2020-ban 190 millió rubelt (2,2 millió eurót) fizetett be az agresszor államnak társasági adóként”, és „kedvezményes kamatozású hiteleket nyújt az orosz hadseregnek”. A bank a francia lap szerint azzal védekezett, hogy csak „0,17 százalékos oroszországi piaci részesedéssel” rendelkezik, és kénytelen volt tiszteletben tartani a hatóságok utasításait a katonáknak nyújtott kedvezményes kölcsönök tekintetében.

Fotó: AMAURY CORNU / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 25. 08:47
Aha, szóval a 2020-as év. Akkor volt háború? Nem nem volt és még nem kellett gyűlölni Oroszországot a világnak. Szankciók voltak, de működni még szabadott. Azóta nagyot fordult a világ, a nyugati cégek maradtak, csak átfestették a boltot és egy rubelért eladták az érdekeltségeiket a helyi strómanjaiknak, akik a szankciók eltörlése után ugyanennyiért visszaadják majd az eredeti tulajoknak. Amúgy az USA-ban is jár kedvezmény a aktív katonáknak és veteránoknak. A görögök meg eddig lapítottak. A hajós cégeik igen jól kerestek a szankciók megkerülésével és a migráció elleni harcban is nekik lenne dolguk elsősorban a határvédelemmel, de amíg fizetik a büntetőkamatokat, addig nem támadják őket. Persze ha jönne egy új kormány, az átrajzolná a képet.
eresgé
2023. május 24. 13:50
2020???? az a 19-es adóév után akkor kezdődött a COVID. A háború tavaly 22-ben. BTW az Auchannal mi a helyzet? Mert az bent maradt az orosz piacon. Az sem szolgál ki orosz katonákat? Vagy nekik szabad? Adót sem fizet az orosz boltjai után? Az Auchan egy adócsaló? Tényleg mi lenne a helyzet ha ezek a szankciókkal megszopatott országok elkezdenének ellenszankciókat hozni mondjuk a nyugati termékekre. Amit bukunk az orosz piacon azt bukják be a nyugatiak a mi piacainkon. Persze egyre jobban látható mitől is ennyire idegesek Európában. Egyik oldalról éppen az usa szexuaálizálja seggbe őket teljesen egyértelmű és brutális protekcionizmussal magasról téve minden nemzetközi egyezményre. Másik oldalról ha az oroszok a nyugati termékektől légmentesen elzárva mégis meg tudják oldani a szükséges eszközök beszerzését vagy helyettesítő termékeket - ami alkalmasint jót tesz a saját gazdaságának is mert lélegzethez jut a nyugati import nyomása alól és fent tudják tartani a gazdaságukat sőt létre tudnak hozni egy olyan üzleti kört ahol nem dollár az elszámolás és a résztvevők teljesen ad-hoc módra képesek még jól is keresni a szankciókon, akkor lesz alternatíva. Nem mellesleg ugyanazt a kinai terméket nem nyugati közvetítőn keresztül kapják meg ... Szóval szemétkedhet germanisztán ahogy akar mert innen már csak azt tudom elképzelni, hogy Magyarország elen is teljesen hazug okokra hivatkkozva szankciókat inditanak ami a világ vicce lenne, de nem lenne hátrányos a hazai mezőgazdaságnak. Egyébként a kinai félvezető és softwareipar útjában pl pont a taiwani / koreai konkurrencia áll. Ha ezt kitiltják pl a kinai piacról akkor maguknak kell megoldani. És ahogy minden ipari tevékenységnél akkor fogsz jobbat olcsóbban csinálni ha sokat csinálsz. Lehet egyedi darabokat is de azok horror árúak.
Tatulus
2023. május 24. 12:50
A békealappal nem a békét akarókat kellene támogatni - pláne azokat, akik humanitárius segítséget nyújtanak?
gyaloggos
2023. május 24. 12:33
SZÓVAL! A NATO-val nem kellene sza@kodnunk, eddig semmi bajunk nem volt abban a szövetségben. ÉRTELMETLEN, FELESLEGES, MEGMAGYARÁZHATATLAN a FINNEK csatlakozásáról történő szavazás halogatása, A SVÉDEKÉVEL kapcsolatos, még mindig csak tologatás pedig PLÁNE! AZ EU-ban megmagyarázható, mi több, elvárható a gyakori eltérő nézetek, álláspontok a többségétől, FELESLEGES, értelmetlen a NATO-ban hősködni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!