Razziát tartott a német rendőrség az Utolsó nemzedék klímavédelmi csoport több aktivistájánál

2023. május 24. 16:20

A gyanúsítottak bűncselekmények finanszírozására indítottak a szervezet honlapján adománygyűjtő kampányt.

2023. május 24. 16:20
null

Bűnszervezet létrehozásának és támogatásának gyanúja miatt házkutatást tartottak szerdán Németországban az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport több aktivistájánál.

A bajor tartományi bűnügyi hivatal és a müncheni ügyészség megbízásából országszerte 15 helyszínen tartottak házkutatást. Bankszámlákat is zároltak, és elkoboztak vagyontárgyakat.

Közleményük szerint az eljárás hét – 22 és 38 év közötti – ember ellen irányul, akiket a lakosságtól érkezett feljelentések alapján bűnszervezet létrehozásával és támogatásával gyanúsítanak. A hatóságok álláspontja szerint

a gyanúsítottak bűncselekmények finanszírozására indítottak a szervezet honlapján adománygyűjtő kampányt,

amellyel legkevesebb 1,4 millió euró bevételhez jutottak, és a pénz nagy részét fel is használták bűncselekmények elkövetésére. Két aktivistát azzal is gyanúsítanak, hogy 2022 áprilisában szabotázsakciót próbáltak végrehajtani a bajorországi Ingolstadt és az olaszországi Trieszt közötti kőolajvezeték (Transalpine Ölleitung – TAL) ellen.

A házkutatások során nem vettek őrizetbe senkit. A 170 rendőr mozgósításával végzett művelet azt szolgálta, hogy feltárják a csoport tagsági szerkezetét, pontosabb képet alkossanak finanszírozásáról és lefoglalják vagyontárgyaikat – áll a közleményben.

Német sajtóbeszámolók szerint a bajor tartományi hatóságok azért is foglalkozhatnak kiemelten az Utolsó nemzedékkel, mert a 2023-ra kidolgozott úgynevezett akciótervükben az áll, hogy

igyekeznek majd megzavarni az október 8-ra kiírt tartományi törvényhozási (Landtag-) választást felvezető kampányt.

Az Utolsó nemzedék 2022-ben vált ismertté Németországban figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén, amelyek eddig többnyire Berlint érintették és a forgalom megbénítását célozták. A magukat pillanatragasztóval az úttesthez vagy közlekedési lámpánál várakozó autó kerekéhez rögzítő aktivisták akciói szinte mindennaposak a német fővárosban. A többi között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe is, hogy leállítsák a forgalmat. Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével öntötte le Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.

(MTI)

Nyitókép: Thomas Frey / DPA / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. május 25. 08:35
Rendőrállam, fasizmus.
deven
2023. május 25. 07:01
2023 nyara rohadt meleg lesz
Jacques Foche
2023. május 24. 23:09
És mi a vád? Nem előírásszerű ragasztófelhasználás?
formaegy
2023. május 24. 22:06
"...országszerte 15 helyszínen tartottak házkutatást. Bankszámlákat is zároltak, és elkoboztak vagyontárgyakat." Hogyan mertek ilyet csinálni?!!!!! Na akkor a M.o.-on megjelen korrupt gyilkos EP vizsgáló bizottság hajrá!!!!!!!!!!!! Indulás N.o.-ba! Rendőrterror!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!