Károly királyt felszólították: kérjen bocsánatot a brit népirtásért és gyarmatosításért

2023. május 05. 17:29

Emellett azt kérik az uralkodótól, hogy kezdje meg a gyarmatosítás okozta károk helyreállításának folyamatát, beleértve az elrabolt vagyon visszaadását is.

2023. május 05. 17:29
null

Károly királyt szombaton megkoronázzák majd. Ennek kapcsán egy ausztrál szenátor, Lidia Thorpe felszólította több nemzetközösségi képviselő mellett, hogy kérjen bocsánatot a brit népírtásért és gyarmatosításért.

Úgy érvelt, hogy „a brit monarchia felügyelte az őslakosok elnyomását a brit gyarmatokon szerte a világon.

„Az 1788-ban elkezdett népirtási projekt még mindig tart, és sem a brit koronát, sem az ausztrál kormányt nem vonták felelősségre az általuk elkövetett bűnökért.”

„Ez a közös nyilatkozat, amelyet az őslakosok és az emberi jogok védelmezői a Nemzetközösség egész területéről adtak ki, felszólítja III. Károly királyt, hogy kérjen hivatalosan bocsánatot, és kezdje meg a gyarmatosítás okozta károk helyreállításának folyamatát, beleértve a népünktől elrabolt vagyon visszaadását is.”

Nyitókép: TOBY MELVILLE / POOL / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. május 06. 08:38
QUIZ - Az újkori történelemben eddig hány hivatalos és látványos bocsánatkérés történt és mely országok államfői tették ezt?
hegyivadász
2023. május 05. 23:01
Eszébe ne jusson! A faszom kivan ezekkel az utólagos bocsánatkérésekkel!
5m007h 0p3ra70r
2023. május 05. 22:00
"Úgy érvelt, hogy „a brit monarchia felügyelte az őslakosok elnyomását a brit gyarmatokon szerte a világon." Ki hitte volna.
NTLLK
2023. május 05. 20:22
Első lépésként az összes brit leszármazott elhagyja Ausztráliát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!