Aláírták: Oroszország nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba

2023. május 25. 12:11

„Ez el kell, hogy gondolkodtassa a barátságtalan országok vezetőit” – vélekedett a fehérorosz védelmi miniszter.

2023. május 25. 12:11
null

Az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat látta el kézjegyével csütörtökön Minszkben Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. A dokumentumok meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét. Az aláírást követően Viktar Hrenyin kijelentette, hogy az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése

A tárcavezető szavait a helyi védelmi tárca sajtószolgálata idézte. Hrenyin hangsúlyozta: „Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben.”  A miniszter hozzátette: Minszk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fegyveres erők készen álljanak feladataik ellátására,

beleértve az állam nyugati határainak védelmét is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország a fehérorosz fél kérésére taktikai nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos köztársaságba, ahogyan az Egyesült Államok már régóta teszi ezt szövetségesei területén. Az orosz államfő szerint a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése fehérorosz területen a tervek szerint július 1-jén fejeződik be. Moszkva már átadta Minszknek az atomfegyver hordozására képes Iszkander rakétarendszert, és segítséget nyújtott a fehérorosz repülőgépek speciális lőszerek használatára való átalakításához. A fehérorosz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak ehhez megfelelő kiképzést.

(MTI)

Nyitókép: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. május 25. 14:26
Nahát. Pedig azt fröcsögte a hazug ruszki propaganda, (meg a hazai birkahad) hogy a NATO akar atomfegyvereket Ukrajnába.
wrfri
2023. május 25. 14:20
Nem kellene húzogatni az amerikai oroszlán bajuszát! Nem kellene így eszkalálni. Inkább a béketárgyalásokat kellene szorgalmazni, nem atomfegyvereket exportálni. Legyen béke!
beobachter1
2023. május 25. 14:20
Egy atomhatalom veresége a hagyományos harctéren atomháborút eredményez! Vagyis egy atomhatalmat nem lehet legyőzni! Hajrá Oroszország! Hajrá Putyin!
pipa89
2023. május 25. 13:22
Na, akkor most tessék masszívan figyelni az eget, hogy reagálnak az UAP-ok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!