Fittyet hány a Dél-Afrikai Köztársaság a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsára

2023. május 31. 13:30

Nem fogják letartóztatni az orosz elnököt a BRICS-csúcson.

2023. május 31. 13:30
null

A Dél-Afrikai Köztársaság könnyen kijátszhatja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot – írt a Bloomberg. A portál emlékeztetett, hogy június elsején kezdődik a BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrikai Köztársaság – külügyminisztereinek csúcstalálkozója Fokvárosban, augusztus 22-24 között. pedig egy újabb találkozóra kerül sor, amelyre Putyin is hivatalos.

Az ICC által kiadott elfogatóparancs miatt viszont elméletileg az dél-afrikai hatóságoknak le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt, amikor az országba érkezik. A dél-afrikai kormányzat ugyanakkor közölte, hogy a két találkozó résztvevőinek – beleértve az orosz elnököt is – diplomáciai mentességet biztosít. 

A külügyminisztérium közleménye szerint a lépést minden Dél-Afrikában tartott nemzetközi konferencia és csúcstalálkozó esetében megtették eddig is.

Arra szolgálnak, hogy a konferenciát és annak résztvevőit megvédjék a fogadó ország joghatósága alól a konferencia időtartama alatt. Ez a diplomácia mentesség nem írja felül az ICC által a konferencia bármely résztvevője ellen kiadott parancsot”– közölte a minisztérium.

A Bloomberg felidézte, nem a mostani az első konfliktus az ICC és a Dél-Afrikai Köztársaság között. 2015-ben nem hajtották végre a bíróság által – háborús bűnök és népírtás miatt – kiadott elfogatóparancsot Omar al-Bashir akkori szudáni elnökkel szemben, miközben Johannesburgban részt vett az afrikai vezetők találkozóján.

A korábbi dél-afrikai elnök, Jacob Zuma 2016-ban pedig azt javasolta , hogy az ország lépjen ki az ICC-ből, de ezt a tervet hivatalából való távozása után elvetették.

 

Nyitókép: Sergei CHIRIKOV / POOL / AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogyo1
2023. június 01. 19:10
Majd ha obama, meg bush is le lesz tartóztatva, visszatérhetünk a témára idióták!
Taincu
2023. május 31. 18:41
Fura lenne, ha Putyint épp egy BRICS országban tartóztatnák le. Nyugatra meg nyilván úgysem megy...
letsgobrandon
2023. május 31. 16:32
moslékos birkák szerint az egész világ velük van... ...kivéve kábé 140 országot a 190-ből
Zokni
2023. május 31. 16:08
Nem tartóztatják le Putyint. Persze, hogy nem. Mindenhová tankkal megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!