Nagyon dolgoznak Magyarország EU-s elnökségének megakadályozásán az EP-ben

2023. május 26. 10:07

„Magyarország nem tekinthető működő demokráciának” – hangoztatta Gwendoline Delbos-Corfield.

2023. május 26. 10:07
null

Példátlan módon az Európai Parlament megkérdőjelezi, hogy a jövő héten szavazásra kerülő új határozattervezet szerint Magyarország vállalhatja-e jövőre az EU soros elnökségét, írja az EUobserver. A parlament „megkérdőjelezi, hogy Magyarország hogyan képes 2024-ben hitelesen teljesíteni ezt a feladatot, tekintettel az uniós jog és az uniós szerződés 2. cikkében foglalt értékek, valamint az őszinte együttműködés elvének be nem tartására” – áll a határozattervezetben, amelyről bővebben ide kattintva olvashat. Az állásfoglalásról várhatóan jövő csütörtökön (június 1-jén) szavaznak.

„Ha Magyarország nem tesz intézkedéseket a jogállamiság javítása érdekében, akkor

szerintem alkalmatlanok arra, hogy 2024-ben az EU soros elnökségét betöltsék”

– mondta Malin Björk, baloldali svéd EP-képviselő, az állásfoglalást támogató törvényhozók egyike. „Ha a Tanács nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy ezt világossá tegye, azt szeretném, ha mi az EP-ben határozottan lépnénk. Ez különböző dolgokat jelenthet, például a jogalkotási tárgyalások felfüggesztését, vagy azt, hogy nem hívjuk meg a magyar minisztereket a bizottsági munkára és az ülésekre” – mondta Björk arról, hogy milyen intézkedéseket tehetne a parlament.

Magyarország 2024 júliusában veszi át hat hónapra a Tanács soros elnökségét. „Ez lesz az első alkalom, hogy egy olyan tagállam veszi át a Tanács soros elnökségét, amely a 7. cikk szerinti eljárás alatt áll” – mondta Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki a 7. cikk szerinti eljárás kulcsfontosságú törvényhozója Magyarországgal kapcsolatban, és támogatja az állásfoglalást.

Komolyan aggódunk amiatt, hogy a magyar kormány képes-e vezetni az EU Tanácsának elnökségét és betartani az európai értékeket,

amíg Magyarország nem tekinthető működő demokráciának” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó Sándorka
2023. május 26. 20:29
Emberek! Vannak született hülyék és vannak fizetett hülyék. Szerintem ezek az elvtársnők az utóbbi eset.
KBA98
2023. május 26. 20:07
Mocskos banda!
tűzből jöttem
2023. május 26. 18:07
A demokrácia fénykora Athénban, / b.c. V.század/ a rabszolgatartásból is gazdagodó városállamban volt. Brüsszel minket tekint rabszolgának. Ez a senkiházi, főállású ingyenélő ezért meri sértegetni az országot.
kitiltott
2023. május 26. 17:15
Na fiúk lehet érvelni.. Már kérdeztem máshol is Mire akarjátok le cserélni az isten haza családot? Melyek az értékeitek amelyek mögé fel lehet sorakozni? Ki az aki képviseli a ti értékrendeteket? Gyurcsány és Gyurcsánynné? Értsétek meg nincs alternatíva Gyurcsány és a DK Vagy Orbán Viktor és a Fidesz -KDNP... Ezekből lehet választani .. Ha kéthetem anyázás helyett az érveitekre koncentráljatok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!