Economist: Bejött Putyin „halálos fegyvere”, több embert öltek meg az elszálló energiaárak télen, mint a koronavírus

2023. május 13. 17:11

A két évvel korábbihoz képest tavaly télen az áram- és gázárak 69, illetve 145 százalékkal emelkedtek, a drágulás pedig 68 ezer ember életéért felelős.

2023. május 13. 17:11
null

A The Economist szerint a magas energiaárak 68 ezer ember életét követeltek. Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Vlagyimir Putyin bevetette az energiafegyvert: csökkentette az Európába irányuló gázexportot, és az árak megugrottak. Bár a nagykereskedelmi költségek mára az egész kontinensen csökkentek, a két évvel korábbihoz képest tavaly télen az áram- és gázárak 69, illetve 145 százalékkal emelkedtek.

A magas energiaárak életeket olthatnak ki. Elriasztják az embereket attól, hogy megfelelően fűtsék otthonukat,

a hidegben való tartózkodás pedig növeli a szív- és légzőszervi problémák kockázatát.

Novemberben a brit lap azt jósolta, hogy a drága energia 22 és 138 ezer közötti halálesetet okozhat az enyhe tél folyamán.

Annak felmérésére, hogy a tavalyi tél halálozásai hogyan viszonyulnak a korábbiakhoz, a többlethalálozásból indultak ki. Összehasonlítva a tényleges halálesetek számát azzal a számmal, amelyre a 2015-19-es év azonos heteinek halandósága alapján számíthatnánk, azt találták, hogy a halálozások száma Európa-szerte magasabb volt a vártnál. A vizsgált 28 európai országban 149 ezer többlethalálozás történt 2022 novembere és 2023 februárja között, ami 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Ezt az emelkedést több tényező is magyarázhatja.

A tavaly télen elhunytak közül közel 60 ezer halálesetet regisztráltak covid-19-es halálozásként.

A betegség valószínűleg többhöz is hozzájárult, de nem valószínű, hogy a tavalyi tél teljes hullámzásáról ez tehet. 2020 márciusa és 2022 szeptembere között a hivatalos covidózisos halálozás a 28 országban bekövetkezett összes többlethalálozás 79 százalékát tette ki, tavaly télen ez az arány 40 százalék volt. Azokban az országokban, ahol a legmagasabb volt a többlethalálozás, jellemzően az üzemanyagköltségek emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi, Róka László

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik