Babis: A Visegrádi Négyek gyengítése nagy hiba

2023. május 02. 20:03

A Cseh Köztársaságnak arra kellene törekednie, hogy enyhítse a Magyarország és Lengyelország között fennálló feszültségeket, nyilatkozta Andrej Babis korábbi cseh kormányfő a Magyar Hírlapnak.

2023. május 02. 20:03
null

Brüsszel és a nemzetállamok közötti kapcsolatról a Visegrádi Négyek helyzetéről, valamint a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencia, vagyis a CPAC fontosságáról is beszélt Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök a Magyar Hírlapnak adott interjújában. 

A politikus elmondta, hogy többek között azért is vesz részt az idei budapesti CPAC-en, hogy „információkat szerezzen régi barátaitól, valamint, hogy új kapcsolatok építsen ki”. Kiemelte, hogy

és találkozzunk különböző véleményeket képviselő emberekkel”. Hozzátette, fontos kapcsolatokat kiépíteni a tengerentúli partnerekkel is, ugyanakkor rengeteg munka van Európában, amire összpontosítani kell. A következő próbatétel a jövőre esedékes európai parlamenti választás lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi cseh kormány elutasítja a Visegrádi Négyek szoros együttműködését elmondta,

egy olyan hiba, amely negatívan fogja érinti Csehországot, még jóval azután is, hogy megbukik ez a kormány”.

Véleménye szerint a V4 országok együttesen az EU-nak és intézményeinek egy nagy tagállama lehetne. Leszögezte, amennyiben az pártja, az ANO kormányra kerül, a V4-ek egységének visszaállítása programjának élén fog szerepelni.

Babis szerint jelenleg a Visegrádi Négyek fő problémáját a Lengyelország és Magyarország közötti feszültség jelenti, ezért a Cseh Köztársaságnak törekednie kellene arra, hogy enyhítse ezeket a feszültségeket.

Hozzátette, szinte biztos benne, hogy az újabb és újabb kihívások a visegrádi együttműködés a jövőben újra erősödni fog.  Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Csehországnak sok közös érdeke van, ezért természetes szövetségesek – fogalmazott. Majd hozzátette, sajnálatos, hogy ezt a jelenlegi cseh kormányból senki sem veszi észre.

A cseh belpolitikai helyzetről elmondta, hogy az ország legsúlyosabb problémája, hogy

Az öt apró politikai párt kormánykoalíciója másfél éves hivatali ideje alatt nem tett semmit a hazájáért, és megszegte minden választási ígéretét, csak a szponzorairól gondoskodott. Nem csoda, hogy az emberek” – fogalmazott.

***

Nyitókép: Michal Cizek / AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 03. 10:51
Orbán Viktornak nincs szüksége a V4-re, hiszen egyedül többet eszik, mint a szlovák, a cseh és a lengyel elnök együtt.
pemete jakab
2023. május 03. 08:21
"A cseh belpolitikai helyzetről elmondta, hogy az ország legsúlyosabb problémája, hogy „az ország kormánya teljesen alkalmatlan feladata ellátására."" No, legalább megvan a kontinuitás.
Saksafar
2023. május 03. 07:50
A teljes európai politika amerika alá rendelése szintén nagy hiba, ennek része a Visegrádi 4-ek szétcseszése is. Nagy árat fog fizetni mindenki érte.
pipa89
2023. május 03. 07:21
Nos, a probléma sokkal nagyobb, mint a lengyel-magyar nézeteltérés. Úgy hívják, hogy USA. Márpedig ez jó nagy ék közöttünk. Semlegesíteni lehetetlen. Talán a jüan rendet tesz a térségben... Csak ki tudjuk húzni addig is valahogy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!