Agresszív manőverrel hergelte az amerikaiakat egy kínai vadászgép (VIDEÓ)

2023. május 31. 12:07

Vitatott terület felett repült az Egyesült Államok felderítő repülőgépe, ezt nem nézte jó szemmel a kínai légerő.

2023. május 31. 12:07
null

„A Kínai Népköztársaság J-16-os vadászpilótája „szükségtelenül agresszív” manővert hajtott végre az amerikai légierő RC-135-ös repülőgépének elfogása közben” – áll az Egyesült Államok Indo–csendes-óceáni Parancsnokságának közleményében. Az eset még május 26-án történt, amikor

egy kínai J–16-os vadászrepülő elfogta az amerikai légierő RC–135-ös felderítő repülőgépét egy vitatott hovatartozású terület felett

a Dél-kínai tenger térségében.

A parancsnokság egy felvételt is, amelyen az látszik, hogy a kínai vadászgép az elfogási műveletet követően elhúz az amerikai gép előtt, ekkor mintegy 120 méter volt a távolság a két repülő között. A parancsnokság szerint ez egy „provokatív és veszélyes” manőver volt. 

„Az Egyesült Államok továbbra is repül, hajózik és tevékenykedik mindenütt, ahol a nemzetközi jog ezt lehetővé teszi” – fogalmazott a közlemény. 

Közel egymillió vadászgépalkatrészt nem talál a Pentagon

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DOD) nem tudott elszámolni az F-35 Lightning II vadászrepülőgépéhez tartozó mintegy 1 millió pótalkatrészről - állapította a Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) felülvizsgálata. Az elveszett alkatrészek, amelyek között olyan tételek vannak, mint csavarok, gumiabroncsok és futóművek, mintegy 85 millió dollár értékűek.

 

Nyitókép: Handout / DVIDS / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik