A tűzszünet ellenére légicsapások érték Szudán fővárosát

2023. május 01. 19:24

Kiújultak a harcok a reguláris hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők között, ami nehezíti a civilek evakuálását.

2023. május 01. 19:24
null

Hiába állapodtak meg abban a felek, hogy további 72 órával meghosszabbítják a tűzszünetet, hogy a civilek elhagyhassák a háborús zónákat, a fegyveres erők légi támadásokat hajtottak végre hétfőn a fővárosban, Kartúmban, hogy „kisöpörjék” onnan az a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erőket RSF-et – jelentette a BBC

Mo Ibrahim szudáni üzletember és filantróp szerint az ország jelenleg polgárháborúban van, és nem szabad hagyni, hogy a konfliktus átterjedjen a határokon és regionális méretűvé váljon.

– mondta a BBC-nek, hozzátéve, hogy egyik fél számára sem lesz könnyű egyértelmű győzelmet aratni.

A BBC tudósítója, Paul Adams azt mondta, hogy a harcok főként Kartúm északi részén, a Kék és a Fehér-Nílus összefolyásához közel összpontosulnak. A hadseregnek nehéz lesz kiűznie az RSF-et Kartúmból,

a hadsereg túlerővel rendelkezik, a félkatonai erők azonban rendkívül mozgékonyak és jobban alkalmazkodnak a városi hadviseléshez

– tette hozzá. 

A fővároson kívül más tartományokban is fellángoltak a harcok, különösen a háború sújtotta nyugati Dárfúr régióban. A szudáni hatóságok jelentése szerint a harcok a 45 millió lakosú ország tizennyolc régiójából összesen tizenkettőt érintenek. 

A szudáni konfliktusban eddig már több mint ötszázan veszették életüket a beszámolók szerint, de az áldozatok száma valószínűleg jóval magasabb a valóságban.

 

Nyitókép: AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mortis Rigor
2023. május 01. 21:11
Himarsot kűldeni kéne nem ? Ne hagyjuk szarba a, kit is ? Slave=rabszolga Igaz brit tudósok ?
lájkbajnok
2023. május 01. 21:02
Szíjjártó azonnal repüljön oda és követeljen tűzszünetet! Békemissziót!
kisgul
2023. május 01. 20:56
Haggyuk már, ezt a szudán nevű izét, kit érdekel, hogy naponta több száz civilt ölnek meg, amikor a mocskos ruszkik egy egy bombázás alkalmából, 2-3 ukrán civilt találnak el!
5m007h 0p3ra70r
2023. május 01. 20:34
Senkit sem érdekel. Sorba lehet állni. Valahova ukránia mögé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!