Elnöki szexbotrányok az ovális irodában és azon is túl

2023. április 12. 15:01

Jeffersontól Kennedyig, Roosevelttől Johnsonig, Clintontól Trumpig: a Fehér Ház legnagyobb szoknyavadászai eddig minden alkalommal megúszták a botrányaikat.

2023. április 12. 15:01
null

Donald Trump a múlt héten került újra a figyelem középpontjába, mivel vádat emeltek ellene „34 rendbeli üzleti nyilvántartás meghamisítása” miatt egy állítólagos 130 ezer dolláros hallgatási pénz kifizetésével kapcsolatban, amely a Stormy Daniels pornószínésznővel való állítólagos viszonyához fűződik.

Azonban messze nem Trump az első elnök, aki a magánéletét érintő vádak miatt találta magát nehéz helyzetben. Számos amerikai elnöknek voltak viszonyai, némelyik ismertebb, mint a többi, egyes elnökök évtizedes viszonyokat folytattak – állítólag –, némelyikük pedig egyenesen a Fehér Ház elnöki irodájában kerültek intim viszonyba nőkkel.

 A most következő összeállításban néhány olyan elnök esetét elevenítjük fel, akiknek viselkedése esetenként jóval botrányosabb volt, mint Donald Trumpé.

Thomas Jefferson és a rabszolga

Akármilyen meglepőnek is hangozhat, de

az elnöki szexbotrányok majdnem egyidősek magával az Egyesült Államokkal.

Nem sokkal azután, hogy az ország harmadik elnöke Thomas Jefferson 1801-ben hivatalba lépett, egy leleplező cikkben azzal vádolták meg, hogy szexuális kapcsolatot folytatott egy Sally nevű rabszolgájával. A cikk megjelenése a korban nem okozott komolyabb botrányt, a James T. Callandra által írt cikk állításai a következő közel 200 évben csupán pletykák maradtak.

Mígnem 1998-ban egy DNS-vizsgálat, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé be nem bizonyította, hogy Jefferson valóban rabszolgasorban tartott egy Sally Hemings nevű nőt, és leszármazottai az ő DNS-ének nyomait tartalmazzák. A történet valószínűleg az 1780-as években kezdődött, amikor a megözvegyült Jefferson 1784-ben, egy párizsi diplomáciai kiküldetésére magával vitte Hemingset, hogy segítsen neki lánya gondozásában. Valószínűleg ekkor akadhatott meg Jefferson szeme

az akkor 14 éves lányon, aki történetesen elhunyt felesége, Martha féltestvére volt.

Mire visszatértek az Egyesült Államokba, Hemings már terhes volt, és ezután még öt másik gyermeket hozott világra, akiknek nagy valószínűséggel Jefferson volt az apjuk. Bár Jefferson életében elkerülte a botrányt, a modern kor szemében újraértékelték a Hemingsszel való kapcsolatát, hiszen rabszolgaként Hemings nem adhatta beleegyezését. Bár gyermekeit felszabadították, Hemings hivatalosan soha nem szabadult meg a rabszolga státusztól.

Jefferson elnök a kétdollároson (forrás: Wikipedia)
Jefferson elnök a kétdollároson (forrás: Wikipedia)

Erőszak és elmegyógyintézet

Grover Clevelanddel szemben még 1884-es megválasztását megelőzően merültek fel olyan vádak, miszerint házasságon kívüli gyermeke született. Egy újságcikk szerint Cleveland

teherbe ejtett egy Maria Halpin nevű nőt – a vádak szerint megerőszakolta –, majd elmegyógyintézetbe záratta

és örökbe adta a gyermeküket. Halpin még 1874-ben eskü alatt azt vallotta, hogy Cleveland az erőszakot követően még meg is fenyegette, hogy „tönkreteszi”, ha beszél a történtekről.

A vádak ellenére Clevelandet végül elnöknek választották, és ő lett az első elnök, aki a Fehér Házban házasodott meg. Menyasszonya, a 21 éves Frances Folsom a legjobb barátja lánya volt, 27 évvel fiatalabb nála.

Bár Clevelandnek 1888-ban sikertelen volt az újraválasztási kampánya 1892-ben ismét elnyerte az elnökséget. Ezzel ő az – eddigi – egyetlen olyan elnök, aki nem két egymást követő ciklust töltött be, és egyike azon kevés jelölteknek, akik szexbotrányuk ellenére is győzedelmeskedtek.

Egy közel harmincéves viszony a Fehér Házban 

A leghosszabb, amerikai elnökként folytatott viszony rekordját minden bizonnyal Franklin D. Roosevelt tartja, aki állítólag

mintegy három évtizeden keresztül folytatott házasságon kívüli viszonyt felesége titkárnőjével

Lucy Mercer Rutherfurddal – írta a New York Times.

Roosevelt, aki 1933-tól egészen 1945-ben bekövetkezett haláláig volt hivatalban, 1905-ben vette feleségül ötödfokú unokatestvérét, Eleanor Rooseveltet, aki Rutherfordot 1914-től alkalmazta. Az elnök felesége 1918-ban tudomást szerzett az afférról, és el is akart válni, de végül az anyja meggyőzte a first ladyt, hogy maradjon együtt az elnökkel. A Times szerint az elnök és a nő levelezése arra utal, hogy viszonyuk ezután is folytatódott. Erre utal az is, hogy Roosevelt halálakor nem feleségével volt, hanem Rutherforddal. Bár egyesek azt gyanítják, hogy Rooseveltnek volt még több másik viszonya is, a Rutherfurddal való kapcsolata tűnik a legjelentősebbnek.

Az elnök és a filmcsillag 

John F. Kennedyről, az Egyesült Államok második legfiatalabb elnökéről azt állítják, hogy Marilyn Monroe filmcsillaggal folytatott viszonyt. Kennedy szexbotrányiai jóval elnöksége előttre nyúlnak vissza, a történet szerint felesége, Jackie (leánykori nevén Jacqueline Bouvier) – akit 1953-ban vett feleségül – a férjét még Massachusetts ifjabb  szenátoraként kapta rajta egy irodai alkalmazottal. Jackie el akart válni, de apósa Joe Kennedy 1 millió dollárt ajánlott neki, hogy maradjon együtt a fiával. Jackie maradt, de azt mondta az apósának, hogy

ha a férje „bármilyen nemi betegséget hazahoz”, akkor 20 millió dollárt akar a Kennedyktől.

Kennedy házassága alatt többször is viszonya volt. Állítólag prostituáltaknak, sztriptíztáncosnőknek, főiskolai hallgatóknak, a Fehér Ház gyakornokainak és titkárnőinek, valamint társasági hölgyeknek udvarolt. Az Atlantic szerint széles körben elterjedt az a történet is, hogy miközben a first lady egy francia riportert vezetett körbe az elnöki irodában, és amikor elhaladt az egyik titkárnő íróasztala mellett azt mondta: „Ez az a lány, aki állítólag lefekszik a férjemmel”. Az elnök és a színésznő közötti viszonyról szóló pletykák Monroe az elnöknek adott híres szerenádja után kaptak szárnyra, a találgatásoknak végül kettejük korai halála vetett véget. Monroe 1962. augusztusában halt meg barbiturát-túladagolásban, John F. Kennedyvel pedig egy merénylet áldozata lett 1963. november 22-én.

Johnson alelnök (balra) és Kennedy elnök, köztük Jackie Kennedy 1960-ban (fotó: AFP)
Johnson alelnök (balra) és Kennedy elnök, köztük Jackie Kennedy 1960-ban (fotó: AFP)

Alelnökből botrányos elnök

Lyndon B. Johnson, aki John F. Kennedy meggyilkolása után alelnökként „örökölte” meg az elnökséget, egyszer azt állította, hogy több nővel feküdt le „véletlenül”, mint Kennedy valaha is szándékosan. Johnsonnak valóban számos szexuális kapcsolata a házasságán kívül is. De úgy tűnt, soha nem aggódott egy elnöki szexbotrány miatt. „Lehet, hogy látni fogsz engem ki-be járkálni néhány női hálószobába, amíg a Fehér Házban vagyok” – mondta Johnson a Life magazin riporterének. Hozzátéve, hogy: „de ne feledje, ez nem tartozik magára”.

Johnsonnak komoly viszonyai voltak Alice Glass-szal, egy újságmágnás feleségével, Helen Gahagan Douglas színésznőből lett kongresszusi képviselőnővel és Madeleine Brown üzletasszonnyal is, utóbbi azt állította, hogy ő adott életet Johnson fiának.

A hírhedten rámenős Johnson állítólag több nőt is zaklatott.

Johnson a vádak szerint fogdosta a női munkatársakat és gyakran tett szexista megjegyzéseket is. Finoman szólva is megkérdőjelezhető viselkedése ellenére azonban Johnson megúszta elnöki éveit hangos szexbotrányok nélkül.

A „Lewinsky-botrány”

Aki a legközelebb került elnöksége alatt kirobbant szexbotránya miatti felelősségre vonáshoz, az Bill Clinton volt, aki 1995 és 1997 folytatott házasságon kívüli viszonyt az akkor kora huszonéves ves fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az esetre úgy derült fény, hogy Lewinsky barátnője, Linda Tripp rögzítette Lewinskyvel folytatott néhány beszélgetését, köztük azt is, amikor a fiatal nő az elnökkel folytatott kapcsolatáról beszélt.

Bill Clinton kezdetben mindent tagadott, kijelentette, hogy ezek hamisak. „Nem volt szexuális kapcsolatom – mondta az elnök – azzal a nővel, Miss Lewinskyvel”. De ellentétben a listán szereplő sok szexbotránnyal, amelyek csendben a felszín alatt zajlottak, vagy csak később keltettek felháborodást, Clintonét felkapta a nyilvánosság és

Az elnök ellen 1998-ban hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt impeachment eljárást indított az amerikai képviselőház, a szenátus azonban felmentette. Az úgynevezett „Lewinsky-botrány” messze nem az egyetlen szexbotrány volt, amely Clinton pályafutását kísérte. A politikus botrányai szintén jóval azelőtt kezdődtek, hogy hivatalba lépett volna. Az 1992-es kampány során egy Gennifer Flowers nevű nő azt állította, hogy házasságon kívüli viszonya volt vele.

Több nő vádolta meg Clintont szexuális zaklatással és nemi erőszakkal karrierje során, köztük Juanita Broaddrick, Paula Jones, Kathleen Willey és Leslie Millwee. Négy másik nő szintén azt állította, hogy viszonya volt Clintonnal, akkor, amikor már Hillary Clinton férje volt.

„Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel" - 25 éves Monica Lewinsky és Bill Clinton botránya

Olvasóink talán emlékeznek: Monica Lewinsky-ügy jelentős politikai botrány volt 1998-ban, mely szerint az Egyesült Államok akkori elnökének, Bill Clintonnak szexuális kapcsolata volt a Fehér Ház akkor huszonöt éves gyakornok alkalmazottjával, Monica Lewinsky-vel. Az amerikai elnök magánélete az addig safe place-nek számító Fehér Házból hirtelen minden korábbinál látványosabban került a közvélemény orra elé.

Trump és a hallgatási pénz

Donald Trump Donald Trumpnak is volt több házasságon kívüli viszonya karrierje során, habár érdemes kiemelni, hogy ezek még akkor történtek, amikor Trump üzletember volt és nem töltött be semmilyen közhivatalt. Ez persze morálisan nem menti fel a tetteit, de összehasonlítva elődjeivel azért érdemes felhívni erre a figyelmet.

Trump első házassága Ivana Trumppal, akkor bomlott fel, amikor kapcsolatot kezdett a modell Marla Maplesszel, akit később feleségül vett. Ő és Maples 1997-ben jelentették be válásukat, és nem sokkal később Melania Knaussal, a mai Melania Trumppal kezdett kapcsolatot, végül 2005-ben keltek egybe. A mostani szexbotrányának alapja, hogy

a pornósztár Stormy Daniels azt állítja, hogy 2006-ban szexuális kapcsolatba került Trumppal.

2018. január 18-án a Wall Street Journal hozta nyilvánosságra, hogy Trump ügyvédje 2016 októberében lefizette a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Cliffordot, hogy hallgasson az állítólagos viszonyáról. Daniels azt állította, hogy kapcsolatuk konszenzuális volt, ugyanakkor a hetvenes évek óta számos más nő vádolta Trumpot szexuális visszaéléssel. Trump tagadta ezeket a vádakat, és ezeket egyelőre még senkinek sem sikerült bizonyítania sem.

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke Joe Biden: hosszú politikai pályafutása során őt is megvádolták zaklatással, emellett pedig közismertek meglehetősen furcsa jelenetei fiatal lányok társaságában.

Habár a történelem számos elnöki szexbotrányt hozott napvilágra, bizonyos, hogy sok hasonló történet máig rejtve maradt.

***

 

Nyitókép: Bill és Hillary Clinton 1999-ben (Tim SLOAN / AFP)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. április 12. 23:51
A Soros gyerkőc is 14 "hivatalos" látogatást tett a fehérje házba.
Zsolt75
2023. április 12. 19:48
Nekem nem a szopatás, hanem a szoknyás-körömcipős festmény égett a retinámba clintonról a buliszigeten. Azt hogy elsikálták, jönnek itt ilyen sima megcsalásokkal.
Brüsszelidemokrata
2023. április 12. 18:20
Ott legalább nem egy ereszcsatornán mászik le egy keresztény demokrata politikus
adrás
2023. április 12. 17:44
Mondjuk Billit meg tudom érteni mert Hillary biztos nem engedte közel a kehelyhez mert egy frigid "nő".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!