Itt a lista: ezekből a NATO-fegyverekből vesztette a legtöbbet Ukrajna

2023. április 15. 09:02

Az első három helyen nem meglepő módon egy terepjáró, egy páncélozott harcjármű és egy vontatott tarack áll.

2023. április 15. 09:02
null

2022 késő tavaszi, nyári hónapjai során számos, viszonylag komolynak mondható NATO-fegyver érkezett Ukrajnába. Az elhúzódó háború azonban a NATO-technikát is rohamosan fogyasztani kezdte, Bahmut pokoli intenzitású harcaiban pedig komolyabb mennyiségű nyugati nehézfegyver veszett oda. 

A Portfolio az Oryx listája alapján megnézte, mely NATO technikai eszközökből, katonai járművekből van a legtöbb veszteség a háború kezdete óta.

Az említett szakportál fotókkal, dátumbélyeggel regisztrálja az orosz és ukrán eszközveszteségeket. Természetesen nem minden veszteségről készül fotó,

de az adatok alapján még így is közelebb járhatunk a valósághoz, mintha az oroszok vagy az ukránok saját bevallására támaszkodnánk. 

A valós veszteségek valószínűleg orosz és ukrán oldalon egyaránt magasabbak, mint ami az Oryx listáján látható, ezt a felsorolást érdemes egyfajta „minimum ismert veszteséglistakén” kezelni, jegyzi meg a Portfolio.

Terepjárótól a tarackokig

Az Oryx eddig összesen 78 Humvee típusú 4x4-es páncélozott katonai terepjáró elvesztését dokumentálta ukrán oldalon, ezzel ez a fegyvertípus áll a képzeletbeli veszteséglista élén. 

Ez nem is meglepő, Ukrajna toronymagasan a legtöbbet ebből a járműből kapott a támogatóitól. 

Az is indokolhatja a veszteségeket, hogy ezek fegyvertelen vagy mindössze egy géppuskával felszerelt, aránylag minimális páncélvédettséggel rendelkező járművek, melyeket Ukrajna sokszor kifejezetten kockázatos, támadóműveletek során használ, olyan feladatok betöltésére, melyekhez alkalmasabb lenne egy gyalogsági harcjármű vagy páncélozott szállító harcjármű. 

A lista második helyén az M113-as páncélozott szállító harcjárművek állnak.

29 amerikai / dán / ausztrál M113-as és 24 holland YPR-765-ös vált harcképtelenné az oroszok elleni összecsapások során, összesen ez 53 járművet tesz ki. Azt nem tudni, pontosan hány YPR-t kapott Ukrajna, de M113-asból 500 darab érkezett vagy érkezik hamarosan Nyugatról, a 29 jármű 6% körüli veszteségarányt jelent. Mivel YPR-765-ösből vélhetően sokkal kevesebbet kapott Ukrajna, a 24-es veszteségszám arányaiban valószínűleg sokkal magasabb veszteséget jelent (az Oryx szerint 100+ YPR-t kapott Ukrajna.

A bronzérmes pozíciót az M777 vontatott tarack szerezte meg, ami nem is csoda: bő egy éve jelentek meg a fronton, és a nyár végigharcolása után

az utóbbi hónapokban Bahmutban is sűrűn bevetették őket. 

Az összes amerikai nehézfegyveren belül arányaiban talán M777-esekből vannak a legsúlyosabb veszteségek. Ukrajna összesen 152 ilyen tarackot kapott az Egyesült Államoktól, Ausztráliától és Kanadától, 49-et ebből már biztosan elvesztettek, ami azt jelenti, hogy az M777-esek minimum 33%-a elveszett a harcokban.

A további fegyver-veszteségekről itt olvashat bővebben.

***

***

A nyitóképen: Kanadai katonák egy M777-es 155 mm-es vontatott tarack mellett a Silver Arrow (Ezüstnyíl) fedőnevű nemzetközi hadgyakorlaton a lettországi Adazi településnél levő támaszponton 2020. október 2-án.MTI/EPA/Valda Kalnina 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. április 16. 12:04
Még jó, hogy nem azt hazudják, hogy 7 darab...
vajda
2023. április 16. 07:13
Az Oryx-on megtekinthetőek az orosz veszteségek is, de az itt, a Mandineren nem hír :)))
kaffogó hebrencs
2023. április 15. 21:13
Ez a valós veszteségek töredéke. És nem Ukrajna vesztesége, hanem a NATO országoké.
Alcofrybas
2023. április 15. 18:33
Elvan a gyerek, ha játszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!