Kádár-nosztalgia egy lengyel lapban: „Magyarország mára egy stagnáló országgá vált, amely egykori dicsőségének árnyékában él”

2023. április 14. 10:40

„A magyarországi látogatás valóban okot adott arra, hogy büszke legyek a lengyel átalakulásra” – írja a Rzeczpospolita újságírója.

2023. április 14. 10:40
null

A Rzeczpospolita nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkben arról ír Mariusz Cieslik, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor először Magyarországon járt, majd beszámolt Budapest és Varsó közötti különbségről. „Kádár idejében jártam Magyarországon először, akkor a nyolcvanas évek szürke Lengyelországához képest Budapest volt a Nyugat. Coca-cola és szalámi volt a boltokban, valamint a Népstadionban a Scorpions lépett fel, akkoriban volt a banda a népszerűsége csúcsán. Tinédzserként nemigen érdekelt a történelem, fogalmam sem volt, milyen árat fizetnek a magyarok a gulyáskommunizmus korszakának viszonylagos jólétéért. Még néhányszor visszatértem Budapestre, a rendszerváltás után is. A magyar főváros civilizációs fölénye Varsóval, Lengyelországgal szemben nyilvánvaló volt számomra. De csak mostanáig. Mostanra már a lengyel GDP magasabb, mint a magyar, az inflációnk pedig, bár rekordot döntött, határozottan alacsonyabb” – olvasható.

A szerző nemrég ismét Magyarországon járt. „A néhány napja Budapesten látottak arra a következtetésre juttattak, hogy

Magyarország mára egy stagnáló országgá vált, amely egykori dicsőségének árnyékában él.

Az utak tele vannak kátyúkkal, rossz az infrastruktúra, szinte láthatatlanok a beruházások, és amit az ország legnagyobb repülőterétől a főváros központjába vezető úton látni, az maga az esztétikai rémálom. Ez Lengyelország legrosszabb, az 1990-es évek idejét idézi fel, reklámjaikkal, szupermarketekkel és omladozó tömbházakkal” – írta a szerző.

Cieslik kiemelte, hogy Budapesthez képest Varsó egy jól karbantartott, dinamikus város, kiváló infrastruktúrával. „Bár fővárosunk minden lakója tudja, hogy ennek számos hátránya van. Nem szeretem, ha valaki más rovására jobban érzem magam, de

a magyarországi látogatás valóban okot adott arra, hogy büszke legyek a lengyel átalakulásra”

– olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 321 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz64
2023. szeptember 13. 17:33
Tessék szives körülnézni Krakkóban! A leginkább turisták által látogatott városból menekül a turista. Lehúzás, toprongyos emberek (atlétatrikós férfiak!?!) az utcán(!) , a Wavel-ben minden terembe belépőjegy(!), rendetlenség az utcákon. Autópálya nincs, koldulnak a magyaroktól pénzt a lengye-magyar két jó barátságra hivatkozva!!! Ugye milyen remek hely?
Teréz64
2023. április 15. 16:02
Ők beszélnek? Krakkó a híres-neves "gyönyörű " város kb a 60-70-es évek szintjén áll. Milyen kehet a többi? Ráadásul nincsenek autópályák. Nem tudom mitől képzelik, hogy olyan jól állnak? Ez egyáltalán nem látszik sem a környezet sem az emberek kinézetéb, sem az üzletek polcain. Az életszinvonaluk a mi 1970-es évekbelive egyenlő.
vicomt
2023. április 15. 14:40
A lengyel újságíró mukinak nagyon nagy a mellénye. Nem csodálkozom. A mostani lengyel kormány befeküdt usának, annyira, hogy már hányingerem van. Van még nyelvük? Amivel nyalhatnak? Szégyen az, hogy Európában nincs egy ország, aki kiállna a saját függetlensége mellett. A lengyelek összefeküdtek az usával és az unióval. Szégyen. Ennek lesz még következménye. Hát bazd meg, újságíró barátom büszke lehetsz arra, hogy a kormányod összefeküdt az amcsikkal. Olyanok vagytok, mint egy kivénhedt kurva. Oroszország nem egyenlő Szovjetunióval. A szemüveges lengyel kormányfő kapzsi. Pénzt akar. Szarik a lengyel népre. Vagy újból hitlert akartok? Vagy Auschwitzi koncentrációs tábort? Húgy agyúak.
Robert69
2023. április 15. 11:16
Lengyelország meg holmi világmegváltó igazságszolgáltató, képben csörteti a a NATO kardját. Közben sunyin vésztervként Ukrajna és Lengyelország egyesülésén dolgozik..................A harmadik VH kirobbantásában is ott lesznek a Lengyelek. De nem tudom miért éri meg nekik egy radioaktívitással szennyezett GYŐZTES országban élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!