Fordult a kocka Bahmutnál: kegyetlen fegyvert vetettek be az ukránok (Videó)

2023. április 05. 17:44

Szó szerint „elporlasztják” az orosz katonákat.

2023. április 05. 17:44
null

Az UR–77-es „Meteorit” fegyverek a szovjet korszakból származnak. A legújabb harctéri információk alapján az ukrán csapatoknak sikerült megszerezniük legalább 13 ilyen járművet, amelynek köszönhetően „elporlasztják” az orosz katonákat. Ennek az lehet a következménye, hogy visszavonulásra kényszerítik az orosz csapatokat Bahmutnál – írta meg a Tendar, a Twitter-bejegyzésében.

A jármű egy hordozórakétával, továbbá két, egyenként 90 méter hosszú, úgynevezett nyújtott töltettel van felszerelve. Az arra szerelt robbanóanyagot a távolból egyszerre lehet felrobbantani, és

a robbanás lökéshulláma hatástalanítja a közeli aknákat, utat nyitva ezzel a harci járműveknek.

Ezzel kapcsolatban az Index emlékeztetett rá, hogy az UR–77 eredetileg egy szovjet aknamentesítő jármű. Ukrajna a háború kirobbanását megelőzően egyetlen ilyen eszközzel sem rendelkezett, ez pedig azt jelenti, hogy az ukrán egységek birtokában lévő összes UR–77-es zsákmányolt jármű.

A fegyver okozta infernális pusztítást itt tudják megtekinteni:

***

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
war-engineer84
2023. április 07. 12:53
Ennyi rengeteg baromság hallatán már kinyílik a bicska a valódi szakértő zsebében. Kezdjük ott, hogy az UR-77 nem rakétafegyver, hanem mérnöki harceszköz. Egyébként a cikkben is szerepel, hogy a robbanó aknazárak leküzdésére, szaknyelven mondva ún. átjárónyitásra szolgál, nem élő erő elleni bevetésre tervezték. Nyilván - szükségszerűségből - bevethető gyalogsági védőállások ellen is, de a meglehetősen kicsi hatótávolság ( kb. 500 m ) és az egyszeri használhatóság ( több óra kell az új töltetrakéta telepítéséhez ) valamint a nyújtott töltet robbanóanya (kb. 4 kg/fm ) nem teszi "csodafegyverré"! A kiépített védelem mellvéd alatti fedezékei, páncélozott harcjárművek, más tüzérség elleni óvóhelyek, stb. kellő védelmet nyújtanak ellene! Inkább azt kell kiemelni, hogy az ukránok ma már mindent bevetnek, amijük csak van, csakhogy veszteséget okozzanak az oroszoknak, tán még csúzlit is! Mindenki nyugodtan vegye tudomásul, hogy ez a tucatnyi UR-77 nem fog semmilyen változást hozni a harcok kimenetelében! Az egész csak propaganda, bármely oldal terjesztette is el elsőként!
Revízió
2023. április 07. 09:25
Szerencsétlen balfaszok , ezeket az oroszok használják, a telegrammon fent van a kilövés pillanata is meg az orosz kezelőszemélyzet !
kakambuki
2023. április 07. 09:09
Háát! A leírás szerint ez nem egy kegyetlen fegyver, hanem egy szokatlan megoldású aknamentesítő eszköz megnövelt hatékonysággal a felvonuló gyalogság illetve a páncélos erők védelmére. Egyébként pedig létezik barátságos, ember és környezetkímélő fegyver egyáltalán?
kova63
2023. április 06. 12:12
Lélektanilag túl van az egész konfliktus azon a ponton, hogy Ukrajnát csak úgy feladják. Túl sok idő volt felkészülni akár egy atomcsapásos forgatókönyvre is ahhoz, hogy beletörődjenek. Az atom - szerintem - csökkenthette volna az áldozatok számát - mert bár borzasztóan hangzik amit Hiroshima/Nagaszaki emléke megalapozott, hogy egyetlen bombától egycsapásra rengeteg ember veszett oda - ment tönkre egészségileg. Amde a bevetés erkölcsi igazolása mindmáig pont az, hogy ez kevesebb volt mint amennyi egy hagyománysos eszközökkel végigvívott háború került volna. És erre nem tudok mit mondani, valószínűleg igazuk van, és valószínűleg most is így lett volna. Mostanra viszont már valóban megvan egy atom-világháború veszélye... azzal együtt hogy mindkét fél blöfföl mégsem lehet senki sem biztos abban, hogy mire lenne képes. Amerikát az ukrajnai veszteségek nem állítják meg. Amerikát csak olyan veszély állítja meg ami őt közvetlenül veszélyezteti. Nem tudható, ha egyszer beindul a nagy csihipuhi, hol állna meg... elképzelhető hogy egy-két város eltörlése után mindkét oldalon a népek a saját vezetőiket cincálnák kicsi darabokra, hogy azonnal hagyják abba az őrületet. De az is lehet hogy mindenkin erőt venne az őrület. Én úgy érzem, hogy elmúlt az az idő amikor biztonségosan pontot lehetett volna tenni a dolgok végére. Már túlságosan benne van mindenki és akik közreműködnek még túl kevés pofont kaptak saját orczájukra - nekik Ukrajna egy sakktábla az ideológiai rögeszméik kiélésére. Rosszat senki nem akar senkinek. Csak mindenki másképp gondolja és megegyezni nem tudnak. Túlságosan a rögeszméink rabjai vagyunk. Elon Masknak volt igaza. Az ott élőket kellene megszavaztatni a hovatartozásról. Az ukránok a pokolra küldték - alighanem tudják túl sok arrafelé az orosz... No akkor hol az igazság ? Én megnéztem etnikai térképeket: két megye egyértemű orosz többség, két másik közel fele orosz... azaz kb 3 megyényi ember. Más adatok szerint 10-12 milló... Állítólag etnikai tisztogatások zajlottak házrányújtások az oroszok ellen pl. Azov ezred is erről volt hírhedt. Én nem tudom, nem voltam ott. Max. el tudom képzelni annak alapján amit a magyarokkal csinálnak... csak a magyarok túl gyengék ahhoz, hogy idáig eszkalálódjon a dolog - nem áll mögöttük egy Oroszország kategóriájú ország...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!