Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megérkeztek Ukrajnába az oroszok Armatái

2023. április 25. 17:44

Közvetlen támadó műveletekben egyelőre nem vettek részt, csak az ellenséges állásokat lőtték.

2023. április 25. 17:44
null

Oroszország a napokban először vetett be éles harci szituációban az új generációs, távirányítású lövegtoronnyal felszerelt T-14-es Armata harckocsikat, írja a Reuters.

A páncélosok az orosz állami hírügynökség keddi tudósítása szerint „közvetlen támadó műveletekben nem vettek részt”, csak az ukrán állásokat lőtték. A frontra küldött harckocsikat megerősített páncélzattal látták el, kezelőszemélyzetüket pedig külön „harctéri koordinációs kiképzésben” részesítették.

Az oroszok eredetileg a 2015 után megindult haderőfejlesztés keretében 2300 darab T-14-es harckocsi rendszerbe állítását tervezték öt év alatt, de ennek csak a töredéke készülhetett el, 2021-ben például csak negyven darab legyártását rendelték meg az állami vállalattól.

Oroszországnak 2022 február elején 3200-3300 bevethető harckocsija lehetett, nagyrészük azonban felújított szovjet típus volt.

A háború előrehaladtával a minőségi helyzet csak romlott, ugyanis a súlyos veszteségeket az oroszok csak az elavult, tartalékban álló T-62-esek reaktiválásával tudták pótolni, azonban egyes források szerint az ukrajnai fronton rendelkezésre álló harckocsik száma 400-ra csökkent. Nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin március végén ígéretet tett 1600 új és felújított harckocsi hadrendbe állítására, írja a hírről szintén beszámoló Telex.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezodor
2023. április 27. 11:46
"a súlyos veszteségeket az oroszok csak az elavult, tartalékban álló T-62-esek reaktiválásával tudták pótolni" Mint ahogy az ukránok is, T-64BV-ből volt nekik a legtöbb legyártva, az oroszoknál bevetett T-62-esek modernizált darabok voltak és nem jelentős mennyiségben, jellemzően inkább T-72 B, BM, T-90M és T-80 BVM áll harcban, ezeket látni nap mint nap.
Reaktor71
2023. április 26. 16:07
Nagyon sokan tévedésben vannak itt. Nem lesz itt Leopard + Abrams VS T-14 tankcsata. (Az Abramsek nem is biztos, hogy meg fognak érkezni, HA(!) mégis, akkor a régi M1 vagy M1A1-esek mennek, a sima M1-eseknek csak 105 mm-es lövegük van, ami még egy T-72 ellen is lócitrom, nemhogy a T-80 meg T-90 ellen. Leopardból is többnyire az A1-esek mennek, amiken szintén csak 105 mm-es löveg vannak felszerelve. Kevés Leo 2A4-est kap Ukrajna. ) Amúgy pedig a nyugati tankokra nem a T-14 Armata lesz a legveszélyesebb, és talán nem is a Kornet, hanem ez: https://www.youtube.com/watch?v=kad0uJplEn4 Ez egy tankvadász/tankromboló, de talán jobb kifejezés rá az önjáró páncéltörő rakétavető. Miért veszélyesebb ez az összes kézi (gyalogsági) páncéltörő rakétánál és az Armatánál? Azért mert ez nem csak infravörös irányítású módon tud rakétát indítani, hanem radarvezérelt módon is. A legeslegjobb/leghatékonyabb harckocsikon lévő aktív védelmi rendszerek, kizárólag csak az infravörös irányítású páncéltörő rakéták ellen védenek, a radarirányítású rakéták ellen szart sem érnek.
Krupp Skya
2023. április 26. 15:22
Ukrajnába? Gréczi azt mondta hogy kiverték.
Gyzoltan
2023. április 26. 09:12
Az elmúlt évszázadban a zsidóságnak 30 évébe került, hogy eltapossa Németországot, meggyalázza a németeket, a félvilág németekre uszításával... Azt most is láthatjuk , hogy a módszer azonos, azonos az oroszok elleni uszítás intenzitása, a kérdés az lehet, hogy mikor vezet eredményre? Netán a fele idő 15 év is elég lesz az oroszok sárba taposásához, vagy ismét kell az a 30 év..? -és mi lesz az atomarzenállal, és hol a biztosíték arra, hogyha Putyint eltüntetik, Oroszország is egyértelmű zsidó hatalom, zsidó vezetés alá kerül..? Bár óriási a bizalmam a zsidó vezetésben, biztos vagyok benne, hogy ezerszer is átfuttatták a programot, mégis némi aggodalommal tekintek az eseményekre, elfajulástól tartva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!