Duda: Katynnak nem szabad megismétlődnie

2023. április 13. 17:26

A lengyel államfő a mészárlás évfordulóján hangsúlyozta, hogy „meg kell büntetni az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket”.

2023. április 13. 17:26
null

Meg kell büntetni az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg az 1940-es katyni mészárláshoz hasonló borzalmak – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön, a katyni vérengzés áldozatainak emléknapján.

Az államfő a varsói Katyni Múzeumban rótta le tiszteletét az egykori tömeggyilkosság áldozatainak emléke előtt.

Beszédében rémisztőnek nevezte az orosz megszállás alatt álló, illetve orosz támadások sújtotta ukrajnai területeken, köztük a Kijev melletti Bucsában készült felvételeket, párhuzamot vonva az 1940-es és a mai események között.

„Ukrajnában katyni módra gyilkoltak meg embereket”

„Azt szokták mondani, hogy ott (Ukrajnában) katyni módra gyilkoltak meg embereket” – jelentette ki Duda.

 – mondta, az egykori szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) által elkövetett rémtettekre utalva.

Mint hangsúlyozta, az Ukrajnában elkövetett bűntettek „igazságért, a tettesek igazságos elítéléséért kiáltanak”. Az elkövetőket felelősségre kell vonni, hogy „az olyan bűntettek, mint amilyen a katyni volt, valamint amelyeket ma az oroszok Ukrajnában követnek el, soha többé ne ismétlődjenek meg” – jelentette ki.

A lengyel elnök szerint a világ felelőssége, hogy

„Az ukrán nép egyesül a gyászban a lengyel testvérnemzettel”

A katyni mészárlás emléknapja kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában azt írta: az ukrán nép „egyesül a gyászban a lengyel testvérnemzettel”, tiszteleg a Szmolenszk melletti Katyn (oroszul Katiny) áldozatainak emléke előtt. „Ma, hasonlóan, mint 83 évvel ezelőtt,

 – fogalmazott Zelenszkij.

Lengyelországban csütörtökön az évforduló alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak.

(MTI)

Az 1940 tavaszán Joszif Sztálin szovjet diktátor és a legfelső szovjet pártvezetés utasítására végrehajtott, több helyszínen, köztük a katyni erdőben, összefoglalóan „katyni vérengzésnek” nevezett mészárlás során több mint 21 ezer lengyel hadifoglyot – hivatásos és tartalékos tiszteket –, valamint polgári személyeket végeztek ki. A vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amelynek keretében további 330-340 ezer lengyelt Szibériába deportáltak. A katyni tömegsírokat a Szovjetuniót megtámadó németek fedezték fel, és a mészárlást 1943. április 13-án hozták nyilvánosságra. Ez a nap lett a katyni áldozatok emléknapja.

Nyitókép: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

***

***

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2023. április 13. 22:09
Pedig megfog, mert hülyék vagytok. A Szláv vér nem válik vízzé Megérdemlitek egymást az Ukránokkal.
Takagi
2023. április 13. 20:23
Van az a pénz.
HunCsz
2023. április 13. 20:03
Én úgy emlékszem, hogy a "hős'' ukrajna is aktiv része volt a szovjetuniónak és zelenszkij bohoc rokonai voltak a felső vezetők, mondjuk egy Berija nevezetű igazi sátánfajzat a szellemi atyja ennek a kivégzés sorozatnak. Ezután, ahogy ez az ócska gyilkos kozákság lélegzethez jutott a második világháborúban és a szörnyeteg hitler leghivebb gyilkosai lettek többszörösét irtották ki a lengyeleknek mint korábban Katynban. Ezek nem problémák kedves lengyel barátaink? Végre karakánnak kellene lenni és bevalani, hogy az ősi lengyel területek visszaszerzése itt az egyébként jogos cél. Nem kell itt ez a ócska duma, mert káros
Maciapu
2023. április 13. 19:22
Nagy a zavar a polák (meg egyéb) fejekben. "Meg kell büntetni az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg az 1940-es katyni mészárláshoz hasonló borzalmak" Katynban NKVD-s zsidók gyilkoltak, nem pedig oroszok. A parancsot is zsidók adták ki rá, a zsidók alkotta szovjetrendszer zsidó vezetői. Ha ez maga Sztálin volt, a felelősség ugyanúgy helyben marad, mivel Dzsugásvili portugáliai szefárd zsidó család sarja volt. Nyilván az sem a véletlen műve, hogy Sztálin mindhárom felesége is zsidó volt. "az olyan bűntettek, mint amilyen a katyni volt, valamint amelyeket ma az oroszok Ukrajnában követnek el, soha többé ne ismétlődjenek meg" – Mi a helyzet az ukrán elvbarátaitok által elkövetett háborús bűnökkel, KöcsögDuda? Azok nincsenek a listádon? "A lengyel elnök szerint a világ felelőssége, hogy kiderítsék az elkövetők kilétét, fogják el és ítéljék el őket" – Te se vagy különb, KöcsögDuda, az ukrán (i)gazságügy-miniszternél, aki befejezett, pártatlan nyomozás és pártatlan bíróság által a nyomozati tények alapján meghozott ítélet nélkül már az oroszokra mutogatott. Olyan ez, mint amikor az oroszokra fogjátok az oroszok által ellenőrzött zaporozsjei atomerőmű elleni tüzérségi- és dróntámadásokat. Vagy már az ikertornyok leomlásának másnapján megnevezitek felelősöket, az afgán kecskepásztorokat. (Egy Boeing utasszállító toronyépületbe és a Pentagonba vezetése olyan mutatvány, mint amikor valaki egy városi kisautón tanulva megszerzi élete első jogosítványát, majd másnap beül egy nyergesvontatós hattengelyes megrakott kamionba, és több száz kilométer levezetése után sértetlenül leszállítja a városi megrendelőnek az árut.) Amikor a bucsai vérengzés után a brit kormány közölte, hogy katonai nyomozókat küld a helyszínre, azon morfondíroztam, milyen utasítással teszik ezt. Szabad kezet adnak nekik, vagy a nyomozóknak eleve az oroszellenes koncepciót kell igazolniuk? Valószínű szabad kezet adtak nekik, a brit vezetés feltehetőleg akkor még nem látott át az ukrán kijelentések népmesei jellegén, elhitték, amit az ukránok Bucsáról hazudoztak. Vagyis, hogy az oroszok követték el. Rosszul tették. Meglepődtem, amikor a nyomozás eredményét megszellőztették, mert az egyáltalán nem az oroszokra mutatott, hanem hanem pont hogy az ukránokra. Azóta se hallani erről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!