Nagy veszélyben van az ukrán ellentámadás, de még van esély – mutatnak rá brit katonai szakértők

2023. április 17. 07:12

Az elemzések szerint az oroszok előtt a hadseregükre váró kihívásokat is le kell győzniük az ukránoknak.

2023. április 17. 07:12
null

Noha közeleghet az ellentámadásuk megindításának napja, jelentős veszélyek várnak az ukrán katonákra – írta meg a Portfolio brit katonai szakértők elemzése nyomán.

Előbb a kihívások, aztán az oroszok

Mint a lap tájékoztat, Ben Barry, egy korábbi brit páncélos gyalogos zászlóalj parancsnoka szerint például az ukránok számára a legnagyobb kihívást a légi fölény hiánya jelentheti majd. Hiába kaptak ugyanis fejlett nyugati fegyverzetet az ukránok – köztük brit Challengereket, német Leopardokat –,

nincs olyan légi támogatásuk, amelyek megállítanák az orosz vadászgépek támadásait

írja a szakértő szavai szerint a lap.

Nick Gunnell, egykori brit katonatiszt szerint ráadásul noha a térségben történő sikeres ukrán előrenyomulás elvágná a herszoni és krími orosz erőket a szárazföldi utánpótlástól, az orosz hadsereg is hasonlóan gondolkodhatott, ugyanis az elmúlt hónapok során megerősítette a régió védelmi vonalait. Pedig minden a lendületről és a sebességről szól – idézi Gunnellt a portál.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak: az ukrán hadsereget már korábban is alábecsülték, ráadásul jobban felszereltek és kiképzettek, mint ellenfeleik.

Ha az ukrán támadás kemény és gyors, és az oroszok mögé kerül, akkor a frontvonal összeomlik és az oroszok visszavonulnak, ahogyan a Harkiv körüli ellentámadás során is tették

– értékelt a lap szerint Glen Grant, a brit hadsereg korábbi tisztje, az ukrán parlament védelmi bizottságának tanácsadója.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Andrew Marienko

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2023. április 17. 17:19
Ki nem szarja le?
MZ/X
2023. április 17. 12:50
Nem úgy volt, hogy már látják Moszkva külvárosait...?
vajda
2023. április 17. 11:19
"Nagy veszélyben van az ukrán ellentámadás, de még van esély..." --- Nagy veszélyben van az orosz téli támadás, de még van esély?
alex44
2023. április 17. 10:39
azért már mocorognak az ukik,állítólag az ezen a rövid videón levő Bradleyk már ukrajnában vannak, ott csinálták ezt a felvételt. https://t.me/RVvoenkor/42850
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!