Az orosz befolyás ellen küzdene az EU Moldovában

2023. április 04. 10:41

Brüsszel megvédené a nyugatbarát kormányt.

2023. április 04. 10:41
null

Májusban új „kormánytámogató” missziót indítana az Európai Unió, hogy így küzdjön Oroszország „destabilizáló tevékenysége” ellen az országban. A külügyi tanács 2023. május 22-i ülésén gyorsított eljárással tervezik felállítani az EU moldovai partnerségi missziójának nevezett, „civil tanácsadókból” álló csoportot egy belső uniós feljegyzés szerint – írta meg az EUobserver.

A misszió feladatai közé tartozik majd „Moldova biztonsági ágazatának ellenálló képességének fokozása a válságkezelés területén, valamint a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képesség erősítése, beleértve a kiberbiztonságot és a külföldi információs manipuláció és beavatkozás elleni küzdelmet is”.

A misszió méretét és költségvetését még nem határozták meg, de a missziónak „skálázhatónak és modulárisnak kell lennie, hogy alkalmazkodni tudjon a változó körülményekhez”.

A dokumentum szerint a projektre „külső szereplők destabilizáló tevékenységei” miatt van szükség.

Moldova, Ukrajna, az EU és az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy puccsot próbál végrehajtani Moldova nyugatbarát kormánya ellen.

 

Nyitókép: Minako Sasako / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. április 04. 12:33
Az EU támogatja majd gyakorlatilag a Romániához való csatlakozást. Ilyen egy jó külügy, mint a román. Fideszes buzik, ez nem a Szíjjas szintje.
Szabó Tamás
2023. április 04. 12:29
"..Az orosz befolyás ellen küzdene az EU Moldovában..." Még az anyja vlagában is az "orosz befolyás ellen küzdene"... az a szerencsétlen hülye banda, ahelyett, hogy normális és fontos dolgokkal törődne.
LancelotDuLac
2023. április 04. 12:27
teljesen normális, nincs szükség még egy Sztálin klónra
pollip
2023. április 04. 12:08
Ajjajjjjajjjj!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!