New York Times: Hatalmas tankcsatára került sor Vuhledar környékén

2023. március 01. 17:00

Az amerikai lap riportja szerint az ukránoknak sikerült visszaverniük a több héten át próbálkozó oroszokat.

2023. március 01. 17:00
null

Ha igazak a New York Times cikkében leírtak, akkor az egy éve tartó háború legnagyobb páncéloscsatájára kerülhetett sor az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajnában. 

A küzdelem Vuhledar körül kezdődött, amikor az oroszok indítottak támadást hadoszlopaikkal az ukrán állások ellen. Ez ellen a védők gyalogsággal végrehajtott rajtaütésekkel védekeztek, de az is előfordult, hogy harckocsijaikat is beküldték a csata hevébe az oroszok ellen.

Az ukránok állítása alapján sikerült elpusztítaniuk 130 orosz harckocsit és páncélozott járművet, amivel szerintük megnyerték a csatát.

„Készen álltunk, tudtuk, hogy valami ilyesmi fog történni” – nyilatkozta az amerikai lapnak egy ukrán katona, aki elmesélte, hogy először drónnal vették észre, hogy körülbelül 15 orosz tank és páncélozott szállítójármű közelít egy hadoszlopban az egyik földúton.

A rajtaütésnél a gyalogság tankelhárító rakétákkal (Javelin, Stinger) szerelkezett fel, a távolból a tüzérség is támogatta őket, az út melletti mezőt pedig telepakolták aknákkal. Először rakétákkal kezdték lőni a harckocsikat, mire a harckocsizók bepánikoltak, és megpróbáltak elmenekülni.

Ekkor futottak aknákra, amelyek számos harckocsi vesztét okozták.

Az ukrán hadnagy szerint három héten át érkeztek újabb és újabb, ehhez hasonló harckocsioszlopok Vuhledar környékén. Néha az is megtörtént, hogy az ukránok is harcba küldték saját tankjaikat, sőt, egyszer még egy HIMARS-rendszert is bevetettek.

Pár felvétel is készült az elmúlt hetekben a harcok utáni állapotról, íme néhány. 

Nyitókép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze 

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. március 04. 08:58
Szánalmas ez a vágyvezérelt, ostoba bukri-cia propaganda. Mi értelme? Ki szopja be?
Revízió
2023. március 02. 20:16
Most már semmilyen nyugati és ukronáci hírt nem szabad elhinni !
roccobaba
2023. március 02. 11:53
No, ha ez így van akkor nemsokára kiverik sz oroszokat Ukrajnából. Vagy hülyítik a finanszirozóikat. Nem először. El lehet adni a feleslegesen kapott fegyvereket jópénzért.
sorivo4
2023. március 01. 21:39
A hatalmas tankcsata Kurszknál volt, 1943-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!